Vyhledat zájezd na mapě

Japonsko je ostrovní země a její společnost se vyvíjela převážně v izolaci od okolního dění, ačkoliv v několika obdobích přejala řadu zásadních myšlenek z okolní Asie, například písmo a buddhismus. Než jako na stálý vliv je ale třeba pohlížet na ně jako na inspiraci či počáteční impulsy, které Japonci přetvořili dle svých tradic a pro potřeby své společnosti.

Japonsko tvoří čtyři hlavní a asi 3900 menších ostrovů uspořádaných v 3000 kilometrů dlouhém oblouku. Rozloha Japonska je 377 435 km². Hlavní ostrovy podle velikosti jsou: Honšú (o trochu větší než Velká Británie), Hokkaidó, Kjúšú a Šikoku.

Povrch Japonska je hornatý, hory jsou geologicky mladé, ostré a často s vulkanickou činností. V současné době se na území Japonska nachází přes čtyřicet aktivních sopek. Dalším důležitým prvkem, který přímo ovlivňuje život Japonců (hlavně architekturu), je seismická aktivita oblasti. Každoročně zasáhne zemi zhruba tisíc převážně malých zemětřesení. Poslední velké zemětřesení v oblasti Tóhoku v r. 2011 zabilo s následnou vlnou cunami i přes striktní bezpečnostní opatření a procedury přes 10 000 lidí.

Japonsko má 127 milionů obyvatel, z toho 75 % žije ve velkých městech. Etnicky a kulturně je obyvatelstvo velmi homogenní, největší menšinou je asi 650 000 Korejců, následují Číňané, přistěhovalci z jihovýchodní Asie a Jižní Ameriky. Jedinou vlastní japonskou menšinou je původní obyvatelstvo Ainu (odhadem asi 50 000), žijící hlavně na severním ostrově Hokkaidó. 

Klima Japonska spadá přibližně do subtropického až mírného pásma, střídají se čtyři roční období jako u nás. Díky vlivu chladného vzduchu ze Sibiře padá na severní pobřeží velké množství sněhu. Na jižním pobřeží jsou srážky nižší, přesto může být i tam zima velmi chladná. Střední část Japonska je v létě naopak až subtropicky horká, se silnými dešti a častými tajfuny. Klima jižních ostrovů Okinawa je celoročně subtropické, podnebí ostrova Hokkaidó pak odpovídá severní Evropě s mimořádným množstvím sněhu.

Zajímavá místa

AkanHirošimaKanazawaNaganoOtaru
AsoIseKirišimaNagojaSapporo
Fudži-Hakone-IzuJaponské AlpyKjótoNaraŠiretoko
FukuokaJokohamaKójasanNikkóTója
HakodateKagošimaMacumotoOkinawaTokio
HimedžiKamakuraMijadžimaÓsaka

Informace

Základní informace o zemi (časový posun, měna) a dále pak praktické informace o počasí, bezpečnosti, očkování, vízové povinnosti či zastupitelských úřadech v Japonsku naleznete v odkazu.

informace o Japonsku

Náboženství a filozofie

Šintoismus (šintó, doslova „cesta bohů“) je tradiční japonské náboženství. Na rozdíl od buddhismu a dalších náboženských hnutí v Japonsku je považováno za původní japonskou tradici, která je pevně spjata s japonskou mytologií a s císařskou rodinou. Buddhismus se do Japonska dostal z Číny přes Koreu v 6. století, kdy docházelo k masivnímu přejímání čínských tradic a vzorů. Konfucianismus je jeden z nejvlivnějších čínských náboženských směrů, jenž výrazně ovlivnil morální hodnoty i v Japonsku. Křesťanství přišlo do Japonska během r. 1549 – víru v Krista údajně přivezl na palubě portugalské obchodní lodi svatý František Xaverský – a řadí se tak mezi „mladší“ náboženství v Japonsku. 

Více o náboženství a filozofii v Japonsku

Historie

Původ Japonců doposud nebyl uspokojivě vysvětlen. Osidlování japonských ostrovů probíhalo v několika vlnách, jedni z prvních příchozích byli již zmínění Ainuové. 

Více o dějinách Japonska

Pojmy z japonské kultury

GeišaJakuzaKatanaOnsenSumó
GoJaponské divadloKimonoSakeŠinkansen
HaikuJaponský čajMangaSakuraŠóčú

Jazyk

Japonština je většinou jazykovědců stále považována za jazyk nepatřící do žádné jazykové skupiny a je zkoumána samostatně. Historicky měla na vývoj japonštiny obrovský vliv Čína, jejíž znakové písmo Japonci přijali a postupně přizpůsobili potřebám své gramatiky a slovní zásoby.

Více o japonštině

Japonská kuchyně

Typické japonské jídlo představuje příloha (rýže, případně nudle), hlavní jídlo, polévka miso a nakládaná zelenina. Vše je servírováno v jednotlivých dřevěných mističkách, což je součástí estetického dojmu, na kterém si Japonci při servírování čehokoli dávají velice záležet.

Více o japonské kuchyni

Cestovatelské články 

Poznávací zájezdy

Související články
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů