Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Všudypřítomná kulisa zasněženého Himálaje na obzoru
  • Prastaré buddhistické kláštery v náručí velehor
  • Měsíční krajina údolí Spiti
  • Dech beroucí cesta zemí holých skal a nad hlubokými stržemi

Vydejte se s námi do oblasti ukryté za hradbou himálajských štítů, do míst, jež díky své nedostupnosti stále odolávají náporu turistů, a představují proto zemi plnou nečekaných tajemství a udivujících přírodních krás. Po krkolomných cestách, klikatících se nad nedozírnými stržemi, projedeme celým údolím řeky Spiti, dosud nejméně objeveným koutem Indie. Teprve tam pochopíte, proč bývá po právu přirovnáváno k měsíční krajině tvořené obnaženými skalami. Přes pětitisícový průsmyk se poté přehoupneme do buddhistického Ladákhu s jeho blankytnými jezery, vyprahlou polopouštní krajinou a prastarými kláštery, které zde po staletí stojí jako most spojující svět Indie a Tibetu. Uprostřed nekonečných plání se člověk cítí být maličký, ba přímo nepatrný, a nebe, jež se mu klene nad hlavou, se zdá být na dosah ruky!

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1.–2. den

Praha – Dillí: dle času příletu prohlídka hl. města Indie – např. islámský komplex Kutub Mínár  se záhadným nerezavějícím sloupem, skvostná Humájúnova hrobka či hinduistický Birla Mandir,

3. den

Dillí – Šimla: ranním vlakem do Čhándígarhu a poté pronajatou dopravou do tzv. „královny horských stanic“, kde Britové nalézali útočiště před spalujícími vedry indických nížin, resp. bývalého letního sídla koloniální administrativy a britského vicekrále – skvostné viktoriánské stavby, připomínající doby dávno zašlé slávy, ale stále se pyšně tyčící vzhůru v kulisách borovicových a dubových lesů.

4. den

Šimla – Saráhan: přejezd ve stopách prastarých karavan putujících mezi Indií a Tibetem a proti proudu řeky Satladž do příjemného městečka Saráhan (2100 m n.m.), vstupní brány do vysokohorské oblasti Kinnaur a navazujícího údolí Spiti – první vyhlídky na zasněžené himálajské velikány a návštěva významného chrámu zasvěceného bohyni Matce.

5. den

Saráhan – údolí Sangla: dech beroucí i hrůzostrašné stoupání půvabným údolím, v němž lesy pomalu ustupují nekonečným pastvinám, zatímco na obzoru se do výšky tyčí himálajský masiv,za nímž se ukrývá Tibet; návštěva vesnice Čitkul (3450 m n.m), posledního osídlení na indické straně hranice, kudy vedla jedna z tras Hedvábné cesty –překrásné tradiční dřevěné domy drsných, a přece přátelských horalů.

6. den

Sangla – Kalpa: zastávka v Kámru, bývalém hlavním městě s nejstarší pevností v oblasti (15. stol.), jejíž několikapatrové dřevěné věže se stále hrdě tyčí k blankytně modrému nebi; přejezd do Kalpy (2960 m n.m.), podle tradice zimního sídla boha Šivy – cestounávštěva místních vesniček a prastarého buddhistického kláštera Hu Bu Lankar.

7. den

Kalpa – Nako: přejezd k posvátnému jezeru Nako (3660 m n.m.) s nezbytnou kulisou himálajských vrcholů na obzoru – cestou zastávka na ochutnávku místního silného vína; Nako – významné centrum buddhismu s působivým klášterem (11. stol.), mnoha stúpami a stroze přísnými kamennými budovami, srozumitelně vypovídajícími o drsných přírodních podmínkách, v nichž místní lidé po staletí žijí; noc v kempu s úchvatnou vyhlídkou na jezero a široké okolí.

8. den

Nako – Tabo: dramatický přejezd do „světa kamenů a holých skal“ v údolí Spiti, právem přirovnávaného k měsíční krajině; Tabo (3280 m n.m.), kde se po staletí setkával indický duchovní svět s tibetskou náboženskou tradicí – prastaré buddhistické jeskyně na skalním útesu a nejstarší funkční klášter v Indii (od 10. stol.) se skvěle zachovalou ikonografickou výzdobou (tzv. himálajská Adžanta či indo-tibetské umění), oblíbené místo současného dalajlamy.

9. den

Tabo – Káza: čarokrásná cesta drsnou skalnatou zemí podél řeky Spiti klikatící se v hlubokých, ba nedozírných údolích; zastávka u citadely Dhankar (8. stol.), bývalého hlavního města království Spiti, která se tyčí vysoko na skalním výběžku – úchvatný výhled na himálajskou kulisu na obzoru; bělostné zdi kláštera Kí (4100 m n.m.), dnes největšího v celém údolí Spiti – nástěnné malby, dlouhé trouby i úctyhodná sbírka zbraní.

10. den

Káza – Džispa: rozloučení s údolím Spiti a celodenní přejezd přes průsmyk Kunzum (4600 m n.m.) na hlavní přístupovou cestu do Ladákhu; nocleh v Džispě (3200 m n.m.).

11. den

Džispa – Tso Kar: celodenní přejezd přes průsmyk Báráláča (4900 m n.m.) do Ladákhu – cestou překrásné scenérie krajiny plné jezírek, bystřin a vodopádů; navečer poloslané jezero Kar (Bílé j., 4500 m n.m.), oblast obývaná tzv. čínskými kovboji – nomádským etnikem Čanga, jejichž hordy jaků spásají nedozírné pastviny táhnoucí se podél hradby hor; nocleh v kempu u jezera.

12. den

Tso Kar – Tso Moriri: dech beroucí modř největšího z transhimálajských jezer Moriri (4600 m n.m.) a vysoké štíty hor, jež hrají všemi odstíny hnědi; nocleh v jurtě.

13. den

Tso Moriri – Léh: scénický přejezd přes hory a doly do hlavního města Ladákhu (3500 m n.m.); odpoledne toulky ulicemi starého města – „malá Potála“, palác Stok i sídlo bývalé královské rodiny Spituk; západ slunce u Pagody míru.

14. den

Léh a okolí: celodenní výlet do bývalého hl. města Šéj – letní palác královské rodiny; gompa Žlutých čepic v Tikse – nejfotogeničtější klášter Ladákhu, klášter v Hemiši – největší i nejbohatší v oblasti.

15. den

Léh a okolí: celodenní výlet údolím řeky Indu do Likiru ke klášteru Klu-kkhyil, tzv. „místo vodních duchů“ – 25 m vysoká socha Buddhy Majtréji ve zlatě; fresky a dřevěné plastiky z 11. stol. v „duchovním ostrůvku“ Čos-khor v Alčí – nejoblíbenějším klášteře Ladákhu.

16.–17. den

Léh – Dillí: přelet zpět do hl. města Indie a ubytování poblíž letiště; dle času příletu možností individuálního programu (metrem) – Staré Dillí s největší mešitou v Indii; obchody a restaurace v centru Nového Dillí apod.; v noci odlet do Prahy, přílet 17. den.

Prodloužení

AMRITSAR

17. den

Dillí – Amritsar: ranním vlakem do nejposvátnějšího města sikhů; odpoledne výlet na jediný funkční hraniční přechod mezi Indií a Pákistánem – účast na tragikomickém nacionalistickém ceremoniálu uzavírání hranic dvou jaderných velmocí; návrat do města a neopakovatelná večerní atmosféra Zlatého chrámu – melodická recitace božího jména ze svaté knihy sikhů a symbolické uzavírání svatyně.

18.–19. den

Amritsar – Dillí – Praha: dopoledne prohlídka komplexu Zlatého chrámu – posvátná nádrž Amrit saróvar, duchovní centrum sikhů Harmandir, centrum světské autority Akál tacht i obrovská společná jídelna langár (možnost posnídat se zástupy sikhských poutníků nebo se naopak podílet na jejich obsluhování); Džalijánválské zahrady jako smutný symbol bývalé koloniální nadvlády; odpolední vlak do Dillí a v noci odlet do Prahy, přílet 19. den.

Termíny zájezdu

DVOJNÁSOBNÁ SLEVA pro stálé klienty!

Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • letenka Praha–Dillí–Praha (vč. všech poplatků)
  • 1x přelet Léh–Dillí
  • 1x denní vlak (+ 2x denní vlak v prodloužení)
  • mikrobusy a auta/džípy + taxíky/rikši
  • 12x hotel ** (+ 2x v prodloužení)
  • 2x nocleh v kempu (prostorné stany s vl. soc. zařízením) a 1x v jurtě
  • 15x snídaně (+ 2x v prodloužení)
  • veškeré vstupy dle programu
  • český průvodce.
Poznámka:
Jednolůžkový pokoj pro jednotlivce je u tohoto zájezdu povinný. Máte-li zájem o doobsazení pokoje, označte to na smlouvě. Bude-li k dispozici další zájemce stejného pohlaví, příplatek za jednolůžkový pokoj vám vrátíme.
Pořadatel:
CK Adventura
Nástupní místa:
Praha
Velikost skupiny:

8–14 účastníků

Náročnost:

Upozorňujeme na zvýšenou náročnost – v první části zájezdu se postupně dostaneme do výšky kolem 3500 m, v Ladákhu se pak pohybujeme ve výšce až okolo 5000 m n.m. Pro zájezd není nutná žádná extrémní fyzická zdatnost, spíš momentální dobrý zdravotní stav a schopnost aklimatizace na vyšší nadmořskou výšku.

Fotogalerie
Zajímavosti

Víte, že v Ladákhu stejně jako v celé himálajské oblasti přetrvává bratrská polyandrie? Žena si bere skupinu bratrů, vdává se však povětšinu jen za jednoho – tradičně nejstaršího, který zastupuje všechny bratry (i nenarozené). Všichni mají stejné právo na sex, ale otcovství přiznává jen jeden. Pokud je žena neplodná, mohou si vzít jinou ženu, většinou její sestru.

Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů