Vyhledat zájezd na mapě

Radek Beneš

Radek Beneš

Jaké relevantní cizí jazyky ovládáte?
Protože se mimo jiné zabývám také etnolingvistikou, jsou místní etnické skupiny a jejich jazyky předmětem mého hlubšího zájmu. Zajímají mě také menšinové jazyky, o kterých se sice mimo oblast jejich rozšíření moc neví, i když počet mluvčích u některých místních jazyků převyšuje počet obyvatel některých významných evropských zemí. Snažím se proto vždy komunikovat v místním jazyce a mnohokrát i špatná znalost místního jazyka v Asii dělá opravdové divy. V příslušné oblasti se dorozumím na vyšší úrovni persky, turecky, jazykem hindí/urdú a indonésky, základní komunikaci zvládám i v několika dalších asijských jazycích.

Zájezdy do kterých zemí provázíte, kde se na vás klient může těšit?
Věnuji se hlavně asijské oblasti, kde jsou to převážně země pod vlivem indické civilizace a oblast jihovýchodní Asie.

Oblíbená/é asijská/é země a proč?
Hodně těžká otázka, alespoň pro mě, protože téměř každá asijská země má své osobité kouzlo. Rád se vracím za opravdovou asijskou atmosférou do Indie, za jídlem do Vietnamu, Číny a Koreje, za lidmi do Kambodže a Indonésie, za přírodou do Nepálu, Malajsie, Indonésie a na Šrí Lanku a za tisíciletou historií a kulturou do Íránu, zemí Střední Asie a na Kavkaz.

Co máte na Asii rádi a proč se sem rádi vracíte?
Protože v Asii brzy zjistíte, že hodně věcí může fungovat i jinak, než jsme zvyklí my. Při první návštěvě vám místní chaos a zmatek může připadat nezvládnutelný, ale hned při bližším poznání zjistíte, že vlastně všechno má svůj systém a řád, i když to tak na první pohled nevypadalo. Také je jen málo oblastí na světě, kde je místní kuchyně tak pestrá a chutná a životní energie místních obyvatel tak pozitivní, jako v Asii.

Oblíbené/á místo/a v Asii – váš tajný cestovatelský tip našim klientům?
Země, kde ještě stále nevládne turistický ruch – Filipíny, Myanmar (Barma), Írán, Tádžikistán, Pákistán.

Oblíbený asijský pokrm a kde ho klienti mohou ochutnat?
Oblast Asie nabízí opravdu nepředstavitelný výběr jídel, ale dnes bychom mohli posnídat jihoindickou dosu (velmi tenký, ale velký indický druh palačinky) s idly (rýžový knedlík vařený v páře) na banánovém listu, na oběd pak navrhuji barmské rybí curry s krevetami a šanské tofu s rýží a večer si můžeme dát tibetskou thukpu (nudlová polévka se zeleninou, případně i s masem). Vše můžeme zapíjet indickým čajem s mlékem a masalou nebo vietnamským nuóc mía (šťáva z cukrové třtiny).

Jaký je váš nejsilnější asijský zážitek (pozitivní/negativní)?
Když vás místní taxikář vozí zdarma, protože s ním mluvíte jeho rodným jazykem.

Poznejte mé kolegy

Poznávejte se mnou svět

Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů