Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Hlavní město jógy Rišikéš
  • Posvátná řeka Ganga sestupující z velehor
  • Zbožní věřící putující po prastarých poutních stezkách
  • Starobylé chrámy v dramatických kulisách Himálaje

Vysokohorskou oblast indického Himálaje nazývají Indové Zemí bohů. Po celá staletí se právě sem uchylují jógini, svatí muži a mystici, aby v samotě a tichu zakoušeli prožitek boží přítomnosti. Spolu s nimi sem proudí i zástupy poutníků dychtivých spatřit zřídlo životadárné Gangy, k níž se jako k posvátné řece upínají stamiliony hinduistů. Připojíme se k nim i my, abychom se v džípech po silničkách klikatících se nad strmými srázy i pěšky po starodávných poutních cestách vyšplhali k pramenům Gangy a k chrámům ukrytým v náručí velehor. Tato cesta rozhodně není klasickým poznávacím zájezdem. Je to pouť, která změní váš život!

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1.–2. den

Praha – Dillí – Haridvár: přílet a přesun do Haridváru – „Bráně k bohu“ a jednomu ze čtyř nejposvátnějších míst celé Indie, kde Ganga opouští Himálaj a rozlévá se do nekonečné severoindické nížiny; večerní obřad áratí na počest Gangy, odehrávající se na schodech (ghátech) vedoucích do řeky.

3. den

Haridvár – Rišikéš: prohlídka města, kde se jednou za 12 let koná největší náboženský festival na světě (Kumbhamélá) – na nábřeží gháty Har kí pér s tisícovkami koupajících se věřících; lanovkou ke chrámu bohyně Mánasy s výhledem do širokého okolí; v podvečer přesun do Rišikéše – „hlavního města jógy“, které v 60. letech proslavila britská kapela Beatles.

4. den

Rišikéš – město jógínů a ášramů: sjezd kousku řeky na raftech a procházka po březích Gangy s mnoha chrámy, ášramy, poustevnami svatých mužů a zástupy poutníků; večerní obřad áratí na břehu Gangy, abychom si vyprosili požehnání nadcházející pouti.

5. den

Rišikéš – Gangotrí: celodenní přejezd mikrobusem či džípy do Gangotrí (3140 m n.m.) – cestou úchvatné výhledy na himálajské masivy, hluboká údolí i dravou řeku, která se v nich klikatí.

6. den

Gangotrí – Bhódžbása: celodenní pouť nalehko (4–6 h) do osady Bhódžbása (3775 m n.m.), rozprostírající se v nádherném údolí, přímo v lůnu velehor, pod majestátním vrcholem Šivlingy (6543 m).

7. den

Bhódžbása – Gómukh – Gangotrí: za svítání poslední úsek pouti k hlavnímu pramenu Gangy, jenž pod jménem Bhágíráthí vytéká z ledovce na místě zvaném Gómukh – Kravská tlama (4023 m), poté návrat do Gangotrí.

8. den

Gangotrí – Guptakáší: celodenní odpočinkový přesun mikrobusem či džípy do pomyslného srdce Země bohů (Déva bhúmi) a strategického středu naší poutní cesty – šťavnatě zelená nekonečná údolí, po jejichž úbočí se klikatí silničky; terasovitá rýžová políčka, poustevny svatých mužů, při dobrém počasí výhledy na zasněžené himálajské velikány na obzoru.

9. den

Guptákáší – Kédarnáth: za svítání krátký přesun do Gaurikundu a odtud celodenní pouť nalehko (6–8 h) k jednomu z nejposvátnějších míst celé Indie (3584 m n.m.) – ke kamennému šivaistickému chrámu v Kédarnáthu, který podle legendy nechal v 8. stol. vystavět nejvýznamnější indický filozof Šankara a nedaleko nějž pramení Mandákiní, další z přítoků Gangy.

10. den

Kédarnáth – Rudraprajág: pěšky zpět do Gaurikundu a mikrobusem či džípy do Rudraprajágu na soutoku Mandákiní a Alaknandy, přítoků Gangy – návštěva chrámů tyčících se na skále nad soutokem.

11. den

Rudraprajág – Badrináth: pokračování po klasické poutní trase do Badrináthu – nejsnáze dostupného, ale neméně posvátného místa v indickém Himálaji, prohlídka zdejšího významného višnuistického chrámu.

12. den

Badrináth – Džóšímath: dopoledne krátká pěší výprava do vesnice Mana a za dobrého počasí i k vodopádu Vasudhara; odpoledne přesun do Džóšímathu a výjezd lanovkou na Auli (3048 m n.m.) – nádherný výhled na Nandá Déví (7816 m n.m.), druhou nejvyšší horu Indie.

13. den

Džóšímath – Rišikéš: celodenní přejezd se zastávkami na několika poutních místech, kde se v dramatickém prostředí stékají další přítoky Gangy (Nandaprajág, Karnaprajág, Dévaprajág); večer příjezd do Rišikéše.

14.–15. den

Rišikéš – Dillí – Praha: dopoledne procházka po březích Gangy – poslední možnost koupele v jejích posvátných vodách a tichá meditace nad právě vykonanou poutí; odpoledne návrat do hektického světa moderní Indie; v noci odlet do ČR, přílet 15. den.

Termíny zájezdu
Číslo zájezduTermínZákladní cenaCena po slevě
2620740122. 9. – 6. 10. 2024 (15 dní) 64 800 Kč 63 504 Kč   sleva 1 296 Kč
sleva za včasnost do 22. května 2024
Rezervovat
  • zobrazit služby za příplatekSlužby za příplatek
    • Jednolůžkový pokoj povinný - 5 900 Kč
      indické vízum - 1 200 Kč

DVOJNÁSOBNÁ SLEVA pro stálé klienty!

Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • letenka Praha–Dillí–Praha (vč. všech poplatků)
  • pronajatý mikrobus / džípy
  • 12x hotel ** se snídaní
  • 1x noc ve vysokohorském kempu (vícelůžkové stany s dřevěnými postelemi a spol. soc. zař.)
  • český  průvodce.
Poznámka:

Zájezd lze prodloužit individuálním programem v Bhútánu – více informací v kanceláři.

Pořadatel:
CK Adventura
Nástupní místa:
Praha
Velikost skupiny:

6–15 účastníků

Náročnost:

Upozorňujeme na zvýšenou náročnost zájezdu z důvodu pohybu ve vyšší nadmořské výšce. Součástí zájezdu jsou také celodenní túry.

V programu zájezdu jsou dva celodenní pochody, absolvované jen s lehkými zavazadly, které zvládne kdokoliv, kdo je zvyklý na pravidelný rekreační pohyb. Pro zvládnutí pouti ke chrámu v Kédarnáthu a k pramenu Gangy u Gómukhu není nutná žádná extrémní fyzická zdatnost, ale jen momentální dobrý zdravotní stav. Nejvyšší místo na trati leží mírně nad 4000 m n.m. a během cesty k němu obvykle nikdo netrpívá vysokohorskou nemocí.

Zájezd je náročný také procestovanou vzdáleností, stavem silnic v indickém Himálaji a jednoduchými hygienickými i ubytovacími podmínkami – to vše vyžaduje notnou dávku trpělivosti, kterou by však měl každý správný poutník přirozeně mít.

Fotogalerie
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů