Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Za klenoty islámské architektury – včetně Jazdu zapsaného na seznam UNESCO
  • Do velkolepé Persepole po stopách Alexandra Velikého
  • Čak Čak – tajuplný zoroastrovský chrám „uctívačů ohně“
  • Za tajemstvím pouště, do ráje perských zahrad

Kouzlo Orientu stále přitahuje magickou silou. V čem spočívá? Máte možnost jej poznat na vlastní kůži – vydejte se s námi tam, kde svítá, neboť tam už je Orient. Při vyslovení názvu Írán lehce zamrazí. Poodhrneme-li však černý závoj, překvapí nás přívětiví lidé, dýchne na nás krása země opěvované nejlepšími básníky, očaruje nás tajemná poušť i nebetyčné hory. Ve šlépějích Alexandra Velikého dojdeme do centra perské veleříše, k Persepoli a do Pasargad. Vydáme se po stopách starověkých říší Elamitů, Médů, Achajmenovců, Sasánovců. Oči unavené barvou pouště pak osvěžíme v perských zahradách, odpočineme si v tradičních čajovnách u čaje a vodní dýmky. Budete překvapeni, jak je Írán moderní zemí, kde však islám stále zůstává hlavní silou, která zasahuje do života celé společnosti i každého jednotlivce.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1.–3. den

Praha – Teherán (moderní srdce dnešního Íránu): největší diamant na světě Darijáje núr, Národní muzeum, hrobka imáma Chomejního, Sa'adábádský palác šáhů dynastie Pahlaví, překrásně zdobený palác Golestán – sídlo qadžárovských šáhů.

4. den

Celodenní výprava k hradu Alamut – sídlo obávané sekty assasínů (neobávejte se, byli vyhlazeni ve 13. stol.); krásy pohoří Elborz.

5. den

Kazvín: Emámzáde – hrobka imáma Hossejna zdobená tisíci zrcátek a sklíček; toulky bázárem, Soltáníje – hrobka mongolského sultána Chodábande.

6. den

Tachte Solajmán„Šalamounův trůn“  (působivé rozvaliny města na břehu jezera), třípodlažní jeskyně Karaftu; Sanandadž – etnologické muzeum, barvitý kurdský bázár.

7. den

Přírodní i historické krásy provincie Kordestán: půvabná horská vesnice Palangán, Kermánšáh – sásánovské reliéfy v Táke Bostán; Bísotún – slavný behistúnský nápis  krále Dáreia.

8. den

Chorámábád – Súsy : vykopávky hlavního města achajmenovské říše, francouzská pevnost, hrobka židovského i muslimského proroka Daniela; Čoká Zambíl  – elamitský zikkurat.

9. den

Šúštar Šíráz: výlet na vodní mlýny z doby sásánovské; dle letového řádu přelet do Šírázu.

10. den

Šíráz – město opěvované perskými poety: hrob Háfeze (perského národního básníka), perské zahrady , mešity, bludiště spletitých uliček bázáru.

11. den

Persepolis : velkolepé trosky bývalé slávy krále Xerxea a Dáreia (zničena Alexandrem Velikým); Pasargady  – hrobka zakladatele perské říše Kýra Velikého, Nakše Rostam – ve skalách vytesané hrobky achajmenovských králů; přejezd do Jazdu.

12.–13. den

Jazd  (staré město chráněné UNESCO od r. 2017) – přízrak na rozhraní solné a písečné pouště: typické kupolovité pouštní domy s desítkami badgírů (větracích věží), výstup na „věže mlčení“; Áteškade – moderní zoroastrovský chrám; Čak Čak – v horách ukrytý zoroastrovský chrám s posvátným nevyhasínajícím ohněm; večerní přejezd do Esfahánu.

14.–15. den

Esfahán – hrdě zvaný „půlka světa“, bývalé hlavní město safíjovské říše: Šáhova mešita – vrcholný skvost islámské architektury, náměstí Meidáne Emám  – „střed abbásovské říše“, krytý bázár – tepající srdce Orientu, Čehel Sotún – palác Čtyřiceti sloupů.

16.–17. den

Malebná vesnice Abyjane, Kášán – pozůstatky pravěkého osídlení v Tepeje Sijalk, perské zahrady Fín , bohatě zdobené obchodnické domy.

18. den

Noční odlet z Teheránu a návrat do Prahy.

Termíny zájezdu
Číslo zájezduTermínZákladní cenaCena po slevě
271905031. 9. – 18. 9. 2025 (18 dní) 59 800 Kč 57 408 Kč   sleva 2 392 Kč
sleva za včasnost do 1. března 2025
Rezervovat

Z důvodu aktuální situace nabízíme pouze evidenci míst pro zájemce bez nutnosti hradit zálohu.

Termín a cena se mohou ještě měnit dle dostupnosti letenek a podmínek pro rok 2025

  • zobrazit služby za příplatekSlužby za příplatek
    • jednolůžkový pokoj - 8 800 Kč

DVOJNÁSOBNÁ SLEVA pro stálé klienty!

Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • letenka Praha–Teherán–Praha (vč. všech poplatků)
  • 1x přelet Ahváz–Šíráz
  • minibusy
  • taxíky
  • metro
  • 15x hotel ** se snídaní
  • český persky hovořící průvodce.
V ceně nezahrnuto (platí se na místě):

íránské vízum – 1850 Kč při vyřizování na ambasádě v Praze, nebo 75 EUR hotově v Teheránu na letišti (bude upřesněno dle aktuálních podmínek). 

Poznámka:

Jednolůžkový pokoj pro jednotlivce je u tohoto zájezdu povinný. Máte-li zájem o doobsazení pokoje, označte to na smlouvě. Bude-li k dispozici další zájemce stejného pohlaví, příplatek za jednolůžkový pokoj vám vrátíme.

Upozornění:

Pro cesty do Íránu nedoporučujeme mít v pase izraelské razítko.

Od 21. 1. 2016 platí, pokud občan ČR cestoval kdykoliv po 1. 3. 2011 do Íránu, nemůže k cestě do USA využít Visa Waiver Program (ESTA), ale musí na Velvyslanectví USA požádat o vízum. Více informací na www.mzv.cz/severni_amerika/usa/cestovani/visa.html a na www.usembassy.cz.

Pořadatel:
CK Adventura
Nástupní místa:
Praha
Velikost skupiny:

6–16 účastníků

Fotogalerie
Zajímavosti

Persie či Írán? Slovo Persie je odvozeno z názvu provincie Fárs (Párs), která leží kolem města Šírázu. Tato oblast byla centrem vzniku první perské říše dynastie Achajmenovců. Persií se toto území nazývalo až do r. 1935, kdy Rezá Šáh z dynastie Pahlaví nechal přejmenovat území na Írán (země Árijů).

Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů