Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Tbilisi, Jerevan a raně křesťanské kláštery
  • Svanetie – cesta do středověku v odlehlém klínu hor
  • Výhledy na zasněžený Kavkaz a Ararat
  • Vynikající gastronomie a gruzínská vína

Gruzie a Arménie jsou odedávna křižovatkou a místem střetu řady civilizací. Bývají řazeny do zemí Evropy, Asie i Blízkého východu a ani v jednom případě se nejedná o chybu. Nalezneme zde totiž nesmazatelné stopy každé z těchto kultur. Gruzie je země s bohatou historií sahající k řeckým Argonautům, s raně středověkými křesťanskými kláštery a pevnostmi, s vynikajícím vínem a nádhernou přírodou. Bílé vrcholky Kavkazu kontrastují s modrou oblohou a zelenými pastvinami malebných nižších hřebenů. Navštívíme i odlehlou Horní Svanetii, asi nejkrásnější oblast celého Kavkazu, sevřenou pěti a čtyřtisícovými hřebeny ze severu i jihu a obývanou národnostní menšinou Svanů. Jejich vesnicím středověkého původu i vzhledu dominují kamenné obranné věže, do nichž se dříve vstupovalo tajnými podzemními chodbami. Symboly Arménie, která jako první země na světě přijala křesťanství, jsou jezero Sevan a bájná hora Ararat, jejíž vrchol sice dnes leží na turecké straně společné hranice, ale neodmyslitelně vytváří mohutnou horskou kulisu hlavního města Jerevan. Během cesty podnikneme několik nenáročných pěších výletů s krásnými výhledy na Kavkaz a navštívíme celkem devět památek zapsaných na Seznamu světového dědictví UNESCO. Vše navíc podtrhuje místní vyhlášená kuchyně, mimořádná pohostinnost a nepředstíraná otevřenost místních lidí.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1.–2. den

Praha Tbilisi: přílet v noci, ubytování; druhý den procházka křivolakými uličkami starého města, bulvár Rustaveli, Náměstí svobody a prohlídka pevnosti Narikala.

3. den

Středověké památky Kachetie; vinice v Telianské dolině – nejlepší vinařská oblast Gruzie, ukázka tradičního zpracování vína v Kvareli a samozřejmě jeho ochutnávka; nádherný klášter Alaverdi; večerní prohlídka městečka Signagi.

4.–5. den

Přejezd na sever Gruzie horskou silnicí přes hlavní hřeben Kavkazu (Křížový průsmyk – 2370 m) do Kazbegi – cestou návštěva starobylé pevnosti Ananuri; pěší výlet ke klášteru Cminda Sameba s vyhlídkou na dominantní horu Kazbek (5033 m) a k vodopádu.

6. den

Mccheta  – duchovní centrum a bývalé hl. m. Gruzie s katedrálou Sveticchoveli a klášterem Džvari; Uplisciche – jeskynní město z 1. stol. př.Kr.; Gori – Stalinův rodný dům a rozporuplné muzeum; Kutaisi – prohlídka historického centra, katedrála Bagrati z 11. stol..

7. den

Zlaté mozaiky ve starobylém klášteře Gelati  a klášter Mocameta na skalním ostrohu nad řekou Rioni; průjezd údolím divoké řeky Inguri ze Zugdidi do Mestie – centra Horní Svanetie.

8. den

Mestie – pěší výlet v okolí městečka, úchvatné výhledy na pětitisícové vrcholky Tetnuldi a krásnou dvojvrcholovou Ušbu, která je spolu s Elbrusem symbolem Kavkazu.

9. den

Horské osadys typickými obrannými věžemi obklopené nádhernými velehorskými panoramaty; přejezd přes horské sedlo Ugyr až do nejodlehlejší osady Ušguli; vycházka pod nejvyšší vrchol Gruzie– majestátní Šcharu; fakultativně možnost projížďky na koních.

10. den

Návrat přes Zugdidi do přímořského letoviska Batumi (moderní "Dubaj Kavkazu") – odpočinek na plážích Černého moře v Kobuleti, nebo návštěva centra Batumi.

11. den

Přesun do města Achalciche s dominantním opevněním Rabat.

12. den

Časně ráno odjezd do Tbilisi a odlet do Prahy (zkrácená varianta).

12.–16. den

PRODLOUŽENÍ DO ARMÉNIE

12. den

Prohlídka nádherného skalního klášterního komplexu Vardzia a odjezd do Arménie; nocleh v Dilijanu.

13. den

Horské jezero Sevan v nadmořské výšce 1900 m s dominantním klášterem Sevanavank; starobylý hřbitov Noratus s více než 800 zachovalými chačkary; antický chrámGarni klášter Geghard; ubytování v Jerevanu.

14. den

Jerevan:prohlídka města –muzeum genocidy Tsitsernakabert, Modrá mešita, široké bulváry, Náměstí Republiky a Svobody s budovou opery.

15.–16. den

Brzy ráno návštěva kláštera Chor Virapna úpatí bájné hory Ararat; nejvýznamnější chrám arménské církve – katedrála Ečmiadzinarcheologické naleziště Zvartnoc; letecky zpět do Prahy.

Termíny zájezdu

DVOJNÁSOBNÁ SLEVA pro stálé klienty!

Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • letenka Praha–Tbilisi / Jerevan–Praha (vč. všech poplatků)
  • doprava minibusem s místním řidičem
  • 8x (+1x) ubytování v guesthousech (v rodinách) s polopenzí
  • 3x (+3x) ubytování v hotelích se snídaní
  • informační materiály
  • průvodce.
Poznámka:

Ubytováni budeme ve 2lůžkových pokojích v hotelích a u místních rodin (zde v sezoně i vícelůžkové pokoje). Zejména při ubytování v rodinách bývají sociální zařízení velmi prostá a společná pro více pokojů. Podrobnější informace najdete v sekcích Praktické/Ubytování a Stravování.

Upozornění:

V případě zkrácené varianty (pouze Gruzie bez Arménie) absolvují klienti cestu zpět sami, bez doprovodu. Průvodce, a obvykle i většina klientů, se přesouvají na prodlouženou variantu rovnou až do Jerevanu. Doprava z Achalciche do Tbilisi na letiště bude zajištěna.

Pořadatel:
CK Adventura
Velikost skupiny:

10–14 účastníků

Ubytování:

ve 2lůžkových pokojích v hotelích a u místních rodin (zde v sezoně i vícelůžkové pokoje). Zejména při ubytování v rodinách bývají sociální zařízení velmi prostá a společná pro více pokojů.

Ubytování a stravování (viz dále) na tomto zájezdu patří k tomu nej, co lze v Gruzii zažít. Bydlet budeme přímo v gruzínských domech (agroturistika), takže budeme mít možnost autentického poznání běžného života na Kavkaze. Pokoje jsou většinou 2–4lůžkové, základně vybavené, avšak s čistým povlečením. V každém domě je k dispozici koupelna se sprchou (obvykle s teplou vodou).

Stravování:

Bydlet a stravovat se (zde polopenze) budeme přímo v gruzínských domech, což představuje hlavní devízu tohoto zájezdu. Pro pravého Gruzínce je otázkou prestiže řádně svého hosta pohostit, a tak se stoly každý den prohýbají pod mísami pečeného baklažánu, chačapuri plněného ovčím sýrem, chinkali se směsí masa i cibule, salátů z čerstvé zeleniny a různých druhů domácích sladkostí. Hostina obvykle trvá nejméně dvě hodiny a přerušit se smí jen tehdy, když tamada (hlava stolu) povstane k přípitku. A pije se opravdu na vše: na krásu žen, na zdraví dětí, na úrodu polí, na průjezdnost silnice, na dostatek deště a na mírnou zimu, na… S neopakovatelnou láskou se o nás každoročně "naše" rodiny starají, a připravují tak našim klientům unikátní a nezapomenutelné zážitky.

Fotogalerie
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů