Najít na mapě
Prohlížené zájezdy

Malajsijská kuchyně je stejně pestrá jako země sama. Do velké míry odráží stav společnosti, kdy se v jednom prostoru prolínají, potkávají a někdy i konfrontují etnika s výrazně odlišnými kulturami a zvyky, aby společně vytvořily nový, nečekaný mix. Vedle místních kuchyní se často (především ve větších městech) běžně setkáváme i s restauracemi nabízejícími západní kuchyni či s podniky, které připravují pokrmy jiných asijských států – oblíbené je zejména suši. U místní kuchyně – spíše než o malajsijské kuchyni by se dalo hovořit o kuchyních, protože můžeme rozeznat nejméně tři zcela odlišné typy pokrmů, většinou připravované kuchaři příslušného etnika. Vedle kuchyně malajské je velmi častá kuchyně čínská, často se také setkáváme s kuchyní indickou. Ze tří hlavních kuchyní pak vycházejí i dvě kuchyně unikátní pro Malajsii – kuchyně mamacká, tedy kuchyně indických muslimů a kuchyně zvaná baba-nyonya vzniklá mísením receptů malajsko-čínských. Vedle těchto „velkých kuchyní“ pak existuje v Malajsii ještě jedna významná skupina pokrmů, a sice kuchyně přírodních etnik vycházející hlavně z toho, co se jim podaří ulovit nebo vypěstovat. 

..jde se na večeři...Kuchyně malajská je v mnoha ohledech podobná kuchyni indonéské, zejména sumaterské. Vzhledem k silnému náboženskému cítění většiny populace jsou jídla připravována v souladu s pravidly halál, tedy jako muslimská jídla. Běžně je používána drůbež, hovězí, skopové a kozí maso, velmi často i ryby. Způsob podávání malajských pokrmů je často podobný indonéským jídelnám typu masakan padang – strávník si nabere rýži a z vystavených mističek si vybere omáčky, masa či další drobnosti (vejce, zeleninu), na které má chuť. U pokladny je mu pak za vybrané pokrmy spočítána suma, často velmi příznivá. Vedle omáček s rýží je možno za národní jídlo považovat nasi lemak, rýži dušenou s kokosovým mlékem a podávanou se smaženými či sušenými ančovičkami, buráky, plátky okurky, vejcem a s pálivou omáčkou sambal. Dalším známým pokrmem je ikan bakar, grilovaná ryba přelitá omáčkou připravenou s použitím chilli, kurkumy a dalších koření. Nemůžeme zapomenout ani na nasi goreng, tedy smaženou rýži, v malajské variantě nasi goreng kampung je ale rýže posypána kousky sušených ryb, většinou makrely. Stejně jako v Indonésii je také častým pokrmem rendang, kari omáčka připravovaná spíše na sušší způsob. Dalším společným pokrmem je i satay/sate, špízky z kuřecího či jiného masa, grilované nad dřevěným uhlím. Nesmíme zapomenout ani na mee rebus – smažené nudle, podávané s omáčkou připravenou z brambor a koření. Běžné jsou i polévky soto (svěží polévka se zeleninou a masem), mee soto (varianta doplněná nudlemi) a mee bakso (tentokrát varianta s knedlíčky). 

Nasi lemak, téměř národní pokrm MalajsieIndická kuchyně v Malajsii je většinou zastoupena pokrmy z jižní Indie. Je obvyklé si před jídlem umýt ruce, jídlo totiž často není servírováno s příborem, ale předpokládá se konzumace rukama. Indické pokrmy jsou většinou variantami na omáčky karí – kuřecí, rybí či zeleninové. V omáčkách je hojně používáno koření, kokosové mléko a lístky karí. Jako příloha slouží silné chlebové placky naan, jemnější placky thosai/dosai připomínající trošku palačinky (někdy plněné bramborami či cibulí). Za místní specialitu platí takzvané roti canai, placky podobné čapátí, ale nakrájené na kousky a podávané s různými omáčkami. Mezi další známé pokrmy patří bohatě kořeněná sytá rýže biryani, či rýže podávaná v banánovém listu. Nezapomeňme ani na plněné placky murtabak, připomínající omeletu plněnou rozličnými náplněmi a přelévanou ostrou omáčkou. Specifickou variantou indické kuchyně jsou podniky, označované také někdy jako nasi kandar. Podobně jako v padangských jídelnách si i zde host vybere z varianty rýže (obyčejná nebo smažená) a z připravených nádob pak maso, omáčku (většinou varianta karí) či další přílohy. U pokladny pak zaplatí podle své konzumace.

Pokrmy v jídelničce typu nasi kandarČínská malajsijská kuchyně většinou vychází z jižních kuchyní pevninské Číny – z kuchyně fudžianské, hakka a kantonské. U Číňanů je velmi oblíbené vepřové, a je proto častou ingrediencí čínských pokrmů. Některé čínské jídelny ale dnes připravují jídla v souladu s muslimskými předpisy halál, aby mohly rozšířit svou klientelu i mezi Malajce. Mezi oblíbené čínské pokrmy patří například polévka bak kut teh připravovaná za použití vepřových žeber, černé sójové omáčky, bylinek a česneku. Dalšími častými pokrmy jsou například bakkwa (grilované vepřové), nudlové polévky, variace na smažené nudle (nejčastější jsou wontonské či hokkienské), či rojak – neobvyklý pokrm, kdy je ovocný salát přelitý sladkou krevetovou pastou. Stejně jako všude v čínských jídelnách jsou samozřejmostí i různé rýžové pudinky, kachna či plněné knedlíčky.

Z čínské kuchyně vychází i unikátní malajsijská kuchyně, nazývaná baba-nyonya, či jen nyonya. Ta v minulosti připravovaly ženy ze smíšených manželství, kdy si bohatí Číňané brali malajské ženy. Pokrmy vycházejí z čínských ingrediencí, používány jsou ale zároveň suroviny typické pro kuchyni JV Asie, tedy kokosové mléko, karí, sambal, kurkuma či citrónová tráva. Dá se nejlépe popsat jako malajsko-čínský mix s určitými thajskými vlivy. Tato kuchyně byla běžná především v Melace či Penangu. Mezi typické pokrmy této kuchyně patří asam laksa (hustá rybí polévka nakyslé chuti, podávaná s tlustými nudlemi, hojně kořeněná zázvorem a bazalkou), masak lemak (zelenina vařená v husté omáčce s použitím kokosového mléka), či perut ikan (rybí vnitřnosti vařené na způsob guláše).

Indická kuchyně v Malajsii - voňavé karí s plackou rotiPředevším na Borneu, mezi orang asli, se můžeme setkat s pokrmy, které se v pevninské části Malajsie nevaří. Zmiňme například linut – pokrm připravovaný ze ságové mouky, doprovázený krevetovou pastou či sytou karí omáčkou. Nezvyklý je také salát umai – použity jsou nařezané syrové plody moře, nakrájená cibule a tento salát je podávaný s chilli a kečupem. Vedle těchto opravdu zvláštních pokrmů se na Borneu poměrně často setkáváme i s pokrmy běžnými v pevninské Malajsii, zde ale bývají upraveny k odlišné chuti, nebo bývají používány odlišné ingredience.

Alkohol je sice v Malajsii běžně dostupný, je ale většinou poměrně drahý, ať už se jedná o pivo, víno či tvrdé nápoje. Velmi běžným nápojem je v Malajsii čaj, ať již černý podávaný s cukrem či citronem jako u nás, nebo zelený čaj vyhledávaný především mezi Číňany. Velmi běžná je také káva, ať již horká, či podávaná s ledem. Z indické kuchyně vychází také další malajsijská specialita – teh tarik (doslova „tažený čaj“). Silný černý čaj se bohatě osladí kondenzovaným mlékem a poté se přelévá mezi dvěma hrnečky, až vytvoří bohatou pěnu. Čaj se zároveň ochlazuje, takže je podáván při osvěžující, vlažné teplotě. I pohled na přípravu čaje je velice zajímavou podívanou, šikovnost „čajovníků“ je někdy až překvapivá, konkrétně jakou vzdálenost jsou schopni mezi hrnečky překonávat, aniž by čaj rozlili.

Fotogalerie k článku
Související články

Očkování do Malajsie

Před cestou do Malajsie je doporučeno ověřit si aktuální podmínky pro vstup do dané země. Stejně tak tomu je i v případě preventivního očkování.  Před cestou si uzavřete kvalitní zdravotní připojištění. Před odletem si zkontrolujte platnost Vašeho očkování proti tetanu. >> Podrobnosti o očkování do Malajsie << Základní doporučené očkování pro cestovatele do Malajsie je očkování proti žloutence typu A+B. Očkování proti břišnímu tyfu se doporučuje cestovatelům, kteří nebudou pobývat jen v hotelích a turistických oblastech. Preventivní vakcinace proti vzteklině je vhodná především při pobytu v odlehlejších oblastech nebo na venkově a v přírodě. Vzteklinu často přenáší toulaví psi, kočky, opice, netopýři. Dále doporučujeme očkování proti choleře, protože tato vakcína v nápoji chrání i proti průjmům způsobeným bakterií E. coli. Tato bakterie je častou příčinou cestovatelských průjmů. Další doporučená očkování jsou závislá na délce pobytu, charakteru cesty a navštívených lokalitách.  Mezi ně patří například očkování proti pneumokokům, meningokokovým nákazám a japonské B encefalitidě. V Malajsii se hlavně v období dešťů, březen až září, vyskytuje dengue horečka a horečka chikungunya. Onemocnění se přenáší poštípáním infikovaným komárem. Proti těmto nemocem se nelze preventivně očkovat. Je dobré se chránit proti poštípání komárem účinnými repelenty, oděvem a moskytiérou. Riziko malárie je v této zemi velmi nízké, především na Sabahu a Sarawaku v deštných pralesích. Doporučení antimalarické chemoprofylaxe patří plně do kompetence odborníků na cestovní medicínu – závisí na přesné oblasti pobytu, ročním období, délce pobytu a dalších podmínkách.  Při pobytu v přírodě dbejte zvýšené opatrnosti, v Malajsii je výskyt jedovatých hadů. Do cestovní lékárničky nezapomeňte přibalit léky na teplotu, léky proti průjmům, probiotika, náplasti, dezinfekci na kůži, dezinfekční gel na ruce. Jezte vše tepelně upravené, raději v restauracích než na ulicích.  Vodu kupujte pouze balenou a používejte ji i pro osobní účely např. čištění zubů, případně je možné pořídit si před cestou filtrační láhev na vodu. Před cestou do zahraničí je vhodné vše zkonzultovat s lékařem v očkovacím centru, který Vám sestaví individuální očkovací plán a poradí s ochranou zdraví na cestách do zahraničí. Zdroj článku: odborný tým očkovacích center Avenier Doporučení týmu CK China Tours ohledně očkování

Celý článek
Katalog 2017 Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů