Najít na mapě
Prohlížené zájezdy

Indie je země nesmírně rozmanitá a totéž platí i o její kuchyni. My rozeznáváme čtyři chutě, Indové však šest základních chutí – sladkou, slanou, kyselou, hořkou, trpkou a palčivou. Avšak člověk, který si z neznalosti poprvé objedná v restauraci jídlo s tajemným hindským či jiným názvem, tak rozezná chuť pouze jedinou – tu palčivou a může si jen vzpomenout na slova jednoho Francouze, který r. 1830 napsal: „Při jídle nepiji nic jiného než mléko. Je to jediný protijed na ten oheň, který mi vzplane v ústech při každém soustu.“ Přestože již staří indičtí lékaři nedoporučovali přehánět dávky koření do jídla, Indové to nikdy nedodržovali a nedodržují. Koření je klíčem k tajemství indické kuchyně.

Koření/dochucovadla a jejich názvy

Adrak – zázvor
Číní – cukr
Dálčíní – skořice
Dhanijá – koriandr
Trh s kořenímDžajphal – muškátový oříšek
Džírá – římský kmín
Haldí – kurkuma
Ilájčí – kardamom
Kálí mirč – pepř
Karí pattí – kari listy (listy rostliny Murraya Koenegi)
Kesar – šafrán
Lál mirč – čili
Laung – hřebíček
Methí – pískavice/řecké seno
Namak – sůl
Pudíná – máta
Saunf – fenykl
Til – sezam

Názvy některých potravin a jídel v hindštině

Áčár – nakládaná kořeněná zelenina či ovoce
Birjání – rizoto, na rozdíl od pulaa mírně nasládlé
Čáj – čaj
Čáná – cizrna
Čával – vařená neochucená rýžě
Tradiční pokrm dálDahí – jogurt, je přidáván často k jídlu (jako protijed proti pálivosti)
Dál – jídlo uvařené z luštěnin, vyloupaných ze slupek a rozpůlených, nejčastěji z čočky, podává se s rýží či plackami
Dúdh – mléko
Džalfrézí – kousky masa smažené na oleji a směsi koření, vzniká hustá pálivá omáčka (hlavně díky zelenému čili)
Ghí – přepuštěné máslo
Gošt – skopové
Idlí – knedlíčky z krupičky, většinou jen na jihu Indie
Káfí – káva
Karí – označuje tři věci:

1. listy rostliny Murraya Koenegi; 

2. směs koření, která vůbec nemusí obsahovat listy karí;

3. způsob přípravy pokrmů, při kterém se nemusí používat listy karí – pokrm je v sósu nebo husté omáčce 

Khičrí – „míchanice“, základem je vždy zrnina a luštěnina, např. rýže a čočka či hrách a kroupy a dále dostatek ghí (výraz ghí-khičrí se v hindštině používá o nerozlučných přátelích)
Pochoutky na výběrKófty – kuličky z mletého masa
Korma – jemné kari v omáčce z jogurtu, smetany či kokosového mléka
Lassí – kysaný nápoj z mléka, ochucený buď cukrem, nebo šlehaný s různým ovocem, může být připraven i naslano s nezbytným kořením
Mačhlí – ryba
Masala dosa – něco jako obrovské tenké lívance plněné kořeněnou omáčkou z cibule a brambor, častější na jihu Indie
Múrgh – kuře
Pakóra – různé druhy zeleniny nebo sýr panír obalované v těstíčku
Pání – voda
Panír – sýr, způsobem přípravy a chutí připomíná spíše náš tvaroh
Pulao – rizoto na slano, silně kořenené
Rájta – nakrájená zelenina v jogurtu určená k zjemnění chuti pálivých pokrmů
Sambar – hustší než dál, směs zeleniny a luštěnin
Samósa – taštičky plněné zeleninovou směsí
Tandúrí – způsob přípravy jídla, kdy se pokrm pomalu opéká v hluboké peci, tzv. tandúru.
Thálí – nejběžnější indický pokrm, který je kombinací rýže, dálu, několika druhů kari, jogurtu a nějaké sladkosti.
Tikka – kousky masa či paníru naložené v marinádě z jogurtu a směsi koření
Vindalú – původně portugalský pokrm, velmi pálivý s omáčkou na bázi octa

Pečení placekPlacky jsou základem indické kuchyně, připravují se z různých druhů mouky, tlusté i tenké, obyčejné i plněné, pečené i smažené. Používají se místo chleba, který je na indické poměry drahý, a k tomu ještě vždy nasládlý. Indové tvrdí, že nemá žádnou chuť.

Čapátí – suché placky z nekvašeného těsta

Nán – kynutá placka z bílé mouky, tradičně má tvar kapky a bývá ochucená či plněná, nejčastěji česnekem či panírem.

Pápar – zvláštní tenoučké placičky kořeněné asafoetidou, buď pečené na sucho nebo smažené (Čím tenčí pápar, tím lepší, však také hindské přísloví „válet pápar“, znamená konat děsnou dřinu.)

Parátha – celozrnné smažené placky, někdy plněné

Purí – malé smažené placky nafouklé jako balony, hodně mastné

Rótí – nejběžnější druh placek z pšeničné mouky

Související články

Očkování do Indie

Před cestou do Indie je doporučeno ověřit si aktuální podmínky pro vstup do dané země. Stejně tak tomu je i v případě očkování. Lékařská péče zde není na takové úrovni jako v Evropě a z toho důvodu je cestovatelům doporučeno preventivní očkování. >> Podrobnosti o očkování do Indie << Pro ochranu zdraví na cestách po Indii je doporučeno očkování proti hepatitidě typu A+B, břišnímu tyfu a choleře, která se v zemi vyskytuje endemicky a očkování poskytuje částečnou ochranu i proti cestovatelským průjmům, které jsou častým problémem cizinců.  Před odletem si také ověřte platnost Vašeho očkování proti tetanu. Preventivní vakcinace proti vzteklině je vhodná především při pobytu v odlehlejších oblastech nebo na venkově, při výletech a  dlouhodobějších pobytech. Další očkování, které může lékař doporučit jsou závislá na délce pobytu, charakteru cesty a navštívených lokalitách, ve kterých se budete pohybovat.  Mezi ně patří například očkování proti meningokokovým nákazám, dětské obrně a japonské encefalitidě. Do cestovní lékárničky nezapomeňte přibalit repelenty proti hmyzu, léky proti průjmům, probiotika, náplasti a dezinfekční gel na ruce... Jezte vše tepelně upravené, raději v restauracích než na ulicích.  Vodu kupujte pouze balenou a používejte ji i pro osobní účely např. čištění zubů, případně je možné pořídit si před cestou filtrační láhev na vodu. V některých oblastech Indie se vyskytuje malárie, zvýšené riziko je v období dešťů.  Je dobré se poradit o antimalarické profylaxi s odborným lékařem. Před cestou do zahraničí je vhodné vše zkonzultovat s lékařem v očkovacím centru, který Vám sestaví individuální očkovací plán a poradí s ochranou zdraví při cestách do zahraničí. Zdroj článku: odborný tým očkovacích center Avenier Doporučení týmu CK China Tours ohledně očkování

Celý článek
Katalog 2017 Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů