Koření/dochucovadla a jejich názvy
Adrak – zázvor
Číní – cukr
Dálčíní – skořice
Dhanijá – koriandr
Džajphal – muškátový oříšek
Džírá – římský kmín
Haldí – kurkuma
Ilájčí – kardamom
Kálí mirč – pepř
Karí pattí – kari listy (listy rostliny Murraya Koenegi)
Kesar – šafrán
Lál mirč – čili
Laung – hřebíček
Methí – pískavice/řecké seno
Namak – sůl
Pudíná – máta
Saunf – fenykl
Til – sezam
Názvy některých potravin a jídel v hindštině
Áčár – nakládaná kořeněná zelenina či ovoce
Birjání – rizoto, na rozdíl od pulaa mírně nasládlé
Čáj – čaj
Čáná – cizrna
Čával – vařená neochucená rýžě
Dahí – jogurt, je přidáván často k jídlu (jako protijed proti pálivosti)
Dál – jídlo uvařené z luštěnin, vyloupaných ze slupek a rozpůlených, nejčastěji z čočky, podává se s rýží či plackami
Dúdh – mléko
Džalfrézí – kousky masa smažené na oleji a směsi koření, vzniká hustá pálivá omáčka (hlavně díky zelenému čili)
Ghí – přepuštěné máslo
Gošt – skopové
Idlí – knedlíčky z krupičky, většinou jen na jihu Indie
Káfí – káva
Karí – označuje tři věci:
1. listy rostliny Murraya Koenegi;
2. směs koření, která vůbec nemusí obsahovat listy karí;
3. způsob přípravy pokrmů, při kterém se nemusí používat listy karí – pokrm je v sósu nebo husté omáčce
Khičrí – „míchanice“, základem je vždy zrnina a luštěnina, např. rýže a čočka či hrách a kroupy a dále dostatek ghí (výraz ghí-khičrí se v hindštině používá o nerozlučných přátelích)
Kófty – kuličky z mletého masa
Korma – jemné kari v omáčce z jogurtu, smetany či kokosového mléka
Lassí – kysaný nápoj z mléka, ochucený buď cukrem, nebo šlehaný s různým ovocem, může být připraven i naslano s nezbytným kořením
Mačhlí – ryba
Masala dosa – něco jako obrovské tenké lívance plněné kořeněnou omáčkou z cibule a brambor, častější na jihu Indie
Múrgh – kuře
Pakóra – různé druhy zeleniny nebo sýr panír obalované v těstíčku
Pání – voda
Panír – sýr, způsobem přípravy a chutí připomíná spíše náš tvaroh
Pulao – rizoto na slano, silně kořenené
Rájta – nakrájená zelenina v jogurtu určená k zjemnění chuti pálivých pokrmů
Sambar – hustší než dál, směs zeleniny a luštěnin
Samósa – taštičky plněné zeleninovou směsí
Tandúrí – způsob přípravy jídla, kdy se pokrm pomalu opéká v hluboké peci, tzv. tandúru.
Thálí – nejběžnější indický pokrm, který je kombinací rýže, dálu, několika druhů kari, jogurtu a nějaké sladkosti.
Tikka – kousky masa či paníru naložené v marinádě z jogurtu a směsi koření
Vindalú – původně portugalský pokrm, velmi pálivý s omáčkou na bázi octa
Placky jsou základem indické kuchyně, připravují se z různých druhů mouky, tlusté i tenké, obyčejné i plněné, pečené i smažené. Používají se místo chleba, který je na indické poměry drahý, a k tomu ještě vždy nasládlý. Indové tvrdí, že nemá žádnou chuť.
Čapátí – suché placky z nekvašeného těsta
Nán – kynutá placka z bílé mouky, tradičně má tvar kapky a bývá ochucená či plněná, nejčastěji česnekem či panírem.
Pápar – zvláštní tenoučké placičky kořeněné asafoetidou, buď pečené na sucho nebo smažené (Čím tenčí pápar, tím lepší, však také hindské přísloví „válet pápar“, znamená konat děsnou dřinu.)
Parátha – celozrnné smažené placky, někdy plněné
Purí – malé smažené placky nafouklé jako balony, hodně mastné
Rótí – nejběžnější druh placek z pšeničné mouky