Vyhledat zájezd na mapě

Ve filipínské kuchyni se projevují vlivy kuchyní kultur a národů, které země dobrovolně nebo nuceně přijímala během své historie. V zásadě se dá říci, že se můžeme setkat s vlivy kuchyní čínské, malajské, arabské, japonské a španělské, přičemž všechny byly inkorporovány do výsledné kuchyně filipínské a přizpůsobeny místním chutím. Historicky pak obyvatelé souostroví převzali z čínské kuchyně použití sójové omáčky, tofu a nudlí. Z indické a indonésko-malajské kuchyně pak pochází karí a používání kokosového mléka pro přípravu omáček. Silný vliv měla na kuchyni, stejně jako na kulturu a historii země, španělská přítomnost. Španělé přivezli na Filipíny ze svého panství v Novém světě chilli papričky, rajčata, kukuřici či brambory. V přípravě pokrmů se začalo používat soté z česneku a cibule. 

Základem filipínské kuchyně je rýže – jako hlavní jídlo (smažená), příloha k omáčkám, či základ sladkostí. Běžnou potravinou je chléb, jinak poměrně málo oblíbený v jiných částech JV Asie. Velmi častou ingrediencí při vaření jsou různé druhy ovoce (ananas, papája, mango), kokosové ořechy (mléko, olej, ale i samotný kokos) a zelenina (vodní špenát kangkong, čínské zelí, táro, sladké brambory či kasava). Z masa je běžná drůbež, vepřové, hovězí a vzhledem k ostrovnímu charakteru země samozřejmě i ryby a mořské plody. Často se při vaření či jako dochucovadla používá ocet, sójová omáčka, šťáva z filipínské limety kalamansi, různé rybí omáčky a krevetové pasty a také zázvor. 

Mezi oblíbené pokrmy patří lechón (prase či sele, grilované vcelku), longganisa (filipínská klobása, podobná španělské klobáse chorizo), adobo (kuře nebo vepřové, dušené s česnekem, octem a sójovou omáčkou). Dále například puchero (hovězí v omáčce z banánů a rajčat), kare-kare (hovězí oháňka vařená se zeleninou a arašídovou omáčkou), hamonado (vepřové s ananasovou omáčkou) či jarní závitky lumpia

Všeobecně lze říci, že Filipínci rozeznávají tři chuti – sladkou, kyselou a slanou. Na rozdíl od ostatních kuchyní JV Asie bývají na Filipínách často všechny tyto tři chuti přítomny v rámci jediného pokrmu. Stejně tak dochází ke kombinaci hlavních jídel a příloh, které jsou v rámci těchto tří základních chutí v protikladu (sladká příloha se slaným hlavním jídlem či naopak). 

Občerstvení na výletní lodiVaření a stolování je na Filipínách komunitní záležitostí. Filipínci nepoužívají při jídle hůlky, ale téměř výhradně příbor – podobně jako v okolních zemích, ale v kombinaci lžíce a vidlička, nikoliv vidlička a nůž, jak je běžné na Západě. Přestože ve městech to běžné není, na venkově, případně při fiestách je zvykem jíst rukama (tomuto způsobu stolování se říká kamayan). 

Silně se španělská koloniální minulost projevila na poli sladkostí – španělský původ má například ensaimada, pudink leche flan, setkáváme se i s marcipánem a různými koláčky, rolkami a sušenkami. Místního původu bývají naopak sladkosti, ve kterých se používá především oslazené rýže, ovoce, sorbetů či zmrzlin – za všechny jmenujme alespoň halo-halo

Vzhledem k horkému klimatu na většině území jsou obvykle nápoje preferovány chlazené až ledové – většinou se jedná o džusy z čerstvého ovoce, kondenzovaného mléka (nemusí být) a ledu. Z alkoholických nápojů, velmi běžně dostupných, jmenujme vyhlášené pivo San Miguel, které je vyváženo do celé JV Asie. Na Filipínách se také vyrábí výborný třtinový rum, gin a palmový alkohol tuba. Vysoký obsah alkoholu (až 80–90 %) má také lambanog, nápoj vyráběný z květů kokosové palmy. Z fermentované lepkavé rýže se vyrábí další tradiční filipínský alkoholický nápoj tapuy. Stejně jako lambanog je vyhledáván pro svou chuť a přírodní charakter.

Fotogalerie k článku
Související články

Očkování na Filipíny

Filipíny se řadí mezi nejlidnatější země světa a cestovatelům přináší podívanou na přírodní i historické krásy. Před cestou doporučujeme očkování proti žloutenkám typu A+B a očkování proti břišnímu tyfu, dále je potřeba si také zkontrolovat platnost svého přeočkování proti tetanu, případně další povinná očkování z dětství jako např. spalničky, příušnice, zarděnky. >> Podrobnosti o očkování na Filipíny << Očkování proti žluté zimnici není pro evropské turisty povinné a ani se tato nemoc na Filipínách nevyskytuje. Státem je očkování proti žluté zimnici vyžadováno po příjezdu ze zemí, kde se toto onemocnění vyskytuje.  Pokud budete pobývat v uzavřeném prostoru, kde je velká kumulace lidí (např. letadlo, místní doprava, noclehárny), je na místě zvážit očkování proti meningokokovým, případně pneumokokovým infekcím, které se přenášejí vzduchem. Při pobytu v odlehlých oblastech a na venkově je doporučeno očkování proti vzteklině (k nákaze může dojít při pokousání např. toulavým psem, opicí) a japonské B encefalitidě přenášené komáry.  Dále doporučujeme očkování proti choleře, protože tato vakcína v nápoji chrání i proti průjmům způsobeným bakterií E. coli. Tato bakterie je častou příčinou cestovatelských průjmů. Další doporučená očkování jsou závislá na délce pobytu, charakteru cesty a navštívených lokalitách, ve kterých se budete pohybovat, a proto je před cestou do zahraničí vhodné vše zkonzultovat s lékařem v očkovacím centru, který Vám sestaví individuální očkovací plán a poradí s ochranou Vašeho zdraví na cestách. V rámci prevence dodržujte základní hygienická pravidla, např. vyvarujte se pití nebalené vody a jejího použití na omytí potravin či čištění zubů. Nenechte si přidávat led do nápojů. Konzumujte ovoce, které lze oloupat, a jezte vše tepelně upravené. Mimo očkování je vhodné zajistit si správné vybavení cestovní lékárničky. Doporučeným obsahem lékárničky jsou náplasti, léky na teplotu, probiotika, léky proti průjmům, dezinfekce na kůži a další. Nezapomeňte na antibakteriální gel na dezinfekci rukou, případně filtrační láhev na čištění vody a repelenty proti hmyzu. Riziko malárie na Filipínách je pouze na některých ostrovech a je vyšší v období dešťů. O preventivním užívání antimalarik je dobré se vždy poradit s odborným lékařem. Malárie a některá další onemocnění (např. dengue horečka) se přenáší bodnutím komárem. Proto je nezbytné chránit se proti poštípání vhodnými repelenty, oblečením a ev. moskytiérou. Zdroj článku: odborný tým očkovacích center Avenier Doporučení týmu CK China Tours ohledně očkování

Celý článek
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů