Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Rozlehlé a rozmanité nejvyšší horstvo Sibiře
  • Mohutné divoké řeky a unikátní Tělecké jezero
  • Život národů Altaje
  • Ubytování v penzionech a turistických ubytovnách

Altaj patří mezi nejkrásnější, přírodně nejbohatší a nejzachovalejší oblasti Ruska a Sibiře. Jde o pohoří velmi rozmanitého charakteru, jehož ruská část je rozlohou srovnatelná s Čechami. Zalesněné hřebeny a údolí s nedotčenou tajgou se střídají s kotlinami stepního charakteru tam, kde je terén otevřenější vůči suchým jižním větrům z blízkého Mongolska a Číny. Nad nimi se tyčí zaledněné štíty až čtyřtisícových hřebenů. A místní altajské národy jej obohacují i o etnicky zajímavý kolorit.

Tento zájezd míří do východnější části ruského Altaje, do oblasti čtyřtisícového Severočujského hřbetu a okolních hor i stepí. Pro přesun využijeme především jedinou hlavní horskou silnici, tzv. Čujský trakt, který míří napříč ruským Altajem do západního Mongolska. Po většinu doby zájezdu budeme mít pronajatý minibus s místním řidičem, ale asi čtyřikrát budeme muset využít i další terénní vozidla do míst, kam by tento minibus neprojel. V rámci programu bude kromě kratších vycházek prostor i na tři celodenní pěší výlety či túry, které vyvrcholí výstupem dolinou Aktru až k ledovcům pod čtyřtisícový Aktru Baš.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1.–2. den

Letecky Praha – Moskva – Barnaul, nocleh v penzionu v Gorno-Altajsku.

3.–4. den

Přejezd z Gorno-Altajsku dále k Těleckému jezeru. Ubytování v penzionu na břehu jezera ve vesnici Artybaš. Druhý den plavba přes Tělecké jezero dle možností s několika zastávkami, nocleh v turbáze na romantickém ostrově na jižním cípu jezera.

5.–6. den

Pěší výlet ke skalním útvarům Kamenné hřiby a ubytování ve stejnojmenné turbáze na dvě noci. Následující den túra podél řeky Čulyšman k vodopádu Učar

7. den

Cesta terénním autem hlubokým kaňonem řeky Čulyšman; sedlo Katu Jaryk s velkolepým výhledem; Pazyrycké kurgany (archeologická lokalita světového významu); ubytování v typicky altajské vesnici Ulagan

8. den

Půldenní túra malebnou horskou krajinou v okolí Ulaganského sedla – daleké výhledy na četná jezera a horské hřebeny. Stepi na středním toku Čuji, obklopené jedinečným horským panoramatem – třítisícovým Kurajským a čtyřtisícovým mohutně zaledněným Severočujským hřebenem; barevné hory nad říční oázou. Nocleh ve vesnici Kuraj na úpatí Severočujského hřebenu.

9.–10. den

Terénním autem přes Kurajskou step do doliny Aktru v Severočujském hřebenu, ubytování na dvě noci v turistické základně. Odpoledne aklimatizace ve výšce 2000 m, druhý den túra do vyšších partií velehorské doliny k Modrému jezeru a podél ledovce až téměř do 3000 m.

11. den

Terénním autem zpět k Čujskému traktu a přejezd k soutoku Katuně a Čuji (cestou prehistorické skalní rytiny, říční peřeje); ubytování na dvě noci v kempu v půvabné dolině.

12. den

Okolí soutoku Katuně (hlavní zdrojnice Obu) s Čujou a Argutem – výlet autem i pěšky po skalách a stepních terasách nad soutěskami mohutných divokých řek.

13. den

Přejezd přes Čiketamanský průsmyk a Seminskij pereval do vesnice Čemal; rozloučení s řekou Katuň, pravoslavná kaple na skalnatém ostrově, Čemalská přehrada (koupání, nákup suvenýrů).

14.–15. den

Přejezd do Barnaulu, nocleh v hotelu; následující den letecky zpět do Prahy.

Termíny zájezdu

DVOJNÁSOBNÁ SLEVA pro stálé klienty!

Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • průvodce
  • letenka vč. všech poplatků Praha–Barnaul–Praha ve výši 15 500 Kč
  • doprava minibusem s místním řidičem
  • 3–4x terénní vozidla a plavba přes Tělecké jezero
  • 1x hotel *** a 12x turistická ubytovna či penzion
  • 7x polopenze
  • informační materiály.
Upozornění:

Upozorňujeme na skromné ubytovací podmínky a větší podíl pěšího (turistického) programu – podrobnosti najdete v záložce "Praktické / Ubytování, resp. Náročnost".

Pořadatel:
CK Adventura
Velikost skupiny:

10–15 účastníků

Klima:

Altaj leží na shodné zeměpisné šířce jako Česko, ale klima je poněkud drsnější vlivem hor a nadmořské výšky (pohybovat se budeme od 700 do 3000 m n.m.).

Ubytování:

V horách jsou k dispozci pouze skromná ubytovací zařízení – pokoje obvykle 2-6lůžkové, suchá WC za domem, hygiena podle dohody v ruské bani (sauna a umývárna s ohřátou vodou na polévání).

Náročnost:

Spočívá v občasných delších přesunech po místy kostrbatých silnicích a ve skromné infrastruktuře. Pěší program bude částečně možné přizpůsobit nebo zkrátit, včetně nejnáročnější túry v dolině Aktru.

Fotogalerie
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů