Ve vietnamské kuchyni se nepoužívá taková škála koření jako například v Indii, základem je pepřa trocha čerstvé chillipapričky. Chuťové rozmanitosti se dosahuje díky nezbytným bylinkám a dochucujícím omáčkám. Nejčastěji to je sójová a chilli omáčka a samozřejmě i rybí omáčka (nejlepší se údajně vyrábí na ostrově Phu Quoc), do které si Vietnamci namáčejí oblíbené jarní závitky či kousky masa a mořských plodů.
Na žádné tabuli nechybí čerstvá nebo tepelně upravená zelenina, jako příloha slouží rýže nebo nudle. Především v centrální části Vietnamu se při vaření používá i ovoce, takže můžete ochutnat např. delikatesní rybu v omáčce s kousky ananasu.
Jako dezert se obvykle podává čerstvé ovoce. Kromě nám známého banánu, manga, ananasu a vodního melounu se ve Vietnamu setkáme i s dalšími druhy tropického ovoce - liči, rambutanem, dračím ovocem (dragon fruit, pitahaya, pitaja) nebo např. durianem (a jeho poněkud obtížným odérem) a mangostanem.
Pokud se tedy vydáte do Vietnamu (ať už na vlastní pěst nebo třeba se zájezdem s naší CK), můžete se určitě těšit i namnohá gurmánská potěšení. Samozřejmě se asi setkáte také s něčím, co vám příliš nezachutná, ale tak je to s každou kuchyní.
A také podobně jako v Číně můžete i ve Vietnamu potkat jídla (a nápoje) poněkud méně obvyklého původu - hady, štíry i pro nás těžko pochopitelné psy. Jestli se ale těmto experimentům bráníte, nemusíte se bát, že byste někde měli potíž najít "konformnější" formu pokrmu, vždy si je co vybrat.
text: China Tours
foto: China Tours
Ale konec psaní, fotky řeknou více: