Najít na mapě
Prohlížené zájezdy

Najít čistě singapurskou kuchyni a pokrmy je vzhledem k historické situaci a etnickému mixu obyvatelstva těžké. Většina kuchyně, byť pocházející z určitých kořenů, byla v Singapuru nějakým způsobem adaptována a získala originální, singapurskou chuť. Pro Singapurce je stolování velkou vášní a oblíbeným způsobem trávení volného času, hraničící téměř s posedlostí. Stolování má silně komunitární nádech a pomáhá stmelit při společném jídle různá etnika. Singapurská kuchyně je velmi pestrá a prakticky neexistuje pokrm, který by zde nebylo možno dostat. 

Čínská kuchyněČínská kuchyně byla adaptována na místní chutě a ingredience. Ze známých pokrmů zmiňme rýžové knedlíčky bak chang plněné vepřovým masem, houbami a vejcem a dušené na listech v páře. Chai tow kwai je mrkvový nebo ředkvový koláč, nakrájený a smažený s česnekem a vajíčkem, podávaný se sójovou a někdy i chilli omáčkou. Výčtem pokrmů bychom mohli dlouho pokračovat, ale lze v zásadě říci, že místní čínská kuchyně vychází především z kuchyní hokkienské, hainanské a kantonské. Vzhledem k etnické majoritě Číňanů v Singapuru je kuchyní nejvíce zastoupenou. 

Singapurská malajská kuchyně se liší nepatrně chutí od pevninské varianty, používá ale hojnost koření a kokosového mléka, jak je u indonéské a malajské kuchyně obvyklé. Karí s rýžíV indické kuchyni převládají tamilské a kéralské vlivy. Běžné je samozřejmě karí, vyhlášené kuře v máslové omáčce (butter chicken), či voňavé rizoto nasi biriyani. Často jsou podávány placky, místní specialita roti prata je vlastně indická či pakistánská placka paratha, která se zde podává s celou variací příloh a jí se jako lehká svačina kdykoliv během dne. Velké oblibě se těší také západní pokrmy, logicky zejména původem z britské kuchyně – fish and chips, steaky, fazole, kuřecí koláč, klobásy či smažená kuřecí křidýlka. 

Je zajímavé, že s některými vyhlášenými „singapurskými specialitami“, tak jak jsou chápány ve světě, se v Singapuru prakticky nesetkáváme. Například všude na Západě, ale i například v Hong Kongu oblíbené singapurské nudličky nejsou v Singapuru téměř k dostání. Stejně tak vyhlášený koktejl Singapore Sling, který vznikl v luxusním singapurském hotelu Raffles, není v místě svého vzniku běžný – byť jej většina návštěvníků vyhledává. Ani singapurské smažené nudle s tmavou sójovou omáčku, kway tiao, oblíbený pokrm zejména ve Státech a v Kanadě, není v Singapuru příliš k dostání. Nejbližším pokrmem, který by odpovídal v místních podmínkách, by asi byl char kway teow

Singapurci milují sladké, ale s dezertem typickým pouze pro jejich město se asi nesetkáme, naprostá většina sladkostí pochází z ostatních kuchyní a setkáme se s nimi i jinde v oblasti, ať už se jedná o různé koláčky (kueh), nebo rozličné syté sladké nápoje s ledem (ice kacang, es chendol). Stejně jako v Malajsii se oblibě těší „tažený čaj“ teh tarik, velmi běžná je káva.

Související články

Buddhismus v ostrovní JV Asii

Buddhismus vychází z hinduismu, některé základní koncepty sdílí (reinkarnace, karmický zákon, do značné části i mytologii), jiné rozvádí dál a modifikuje. Za zakladatele buddhismu je označován princ Siddhárta Gautama, který žil v 6.–5. století před Kristem v severní Indii. Již při narození bylo předpovězeno, že se stane buď velkým králem, nebo velkým náboženským učitelem. Siddhártův otec měl samozřejmě zájem, aby jeho syn převzal vládu nad zemí a snažil se mladého prince ochránit před veškerými strastmi života. Až do svých 29 let nepoznal Siddhárta nic než radovánky a příjemné stránky života. Poté, podle tradičního podání, při návštěvě města za zdmi královského paláce se setkal se stářím a strádáním, nemocí a smrtí. Ve stejnou dobu také uviděl mnicha, jehož duševní vyrovnanost na Siddhártu velice zapůsobila. Rozhodl se odejít z paláce, opustit svou rodinu a postavení a plně se věnovat meditacím a hledání cesty k osvícení. Vyhledal nejlepší učitele, pod jejichž vedením se věnoval hlubokým meditacím, podrobil se kruté askezi, sahající až na samou hranici lidských možností, ale přesto nedokázal dosáhnout osvícení. Poté se rozhodl následovat svou vlastní cestu, vyhýbající se extrémům jak nevázaného života, tak přílišné askeze. Krátce poté dosáhl osvícení a stal se tak Buddhou (osvíceným), velkým duchovním učitelem. Zásadní pravdy, které během svého osvícení nahlédl a poté vyučoval, jsou dodnes tím nejzákladnějším učením buddhismu. Patří mezi ně tzv. čtyři vznešené pravdy (týkající se strastné povahy lidského bytí), vznešená osmidílná stezka (cesta vedoucí k zániku utrpení) a dvanáctidílný řetězec podmíněného vznikání. 

Celý článek
Katalog 2019 Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů