Vyhledat zájezd na mapě

V tropickém a subtropickém pásu Asie roste celá řada různých druhů ovoce, o nichž mnohdy u nás ve střední Evropě nemáme ani tušení. I když naše povědomí o exotickém ovoci pomalu roste, může pro nás někdy být obtížné rozlišit některé druhy...

Často se například chlebovník a jackfruit považují za stejné ovoce. Sice oba patří do čeledi morušovníkovitých (ano, opravdu jsou to příbuzné naší moruše, ale také fíkovníku), ale liší se velikostí plodů a zejména svým využitím. Vnějším vzhledem se jackfruitu podobá i durian. Se všemi třemi druhy ovoce se můžete více či méně setkat v Thajsku, Vietnamu, v Indonésii, Indii, na Šrí Lance a v dalších tropických zemích jižní a jihovýchodní Asie.

Chlebovník (breadfruit)

ChlebovníkChlebovník obecný (breadfruit, čti bredfrut) (Artocarpus altilis) je stálezelený strom vysoký až 30 m, má ohromné listy vykrojené do 5–11 laloků a jeho plody (správně spíš plodenství) najdeme na konci jeho rozkladitých větví. Maximální velikost kulovitých „plodů“ je 30 cm a váží něco přes 1 kg. Pro dužninu se sklízejí nezralé a pak se různě vaří, pečou, smaží nebo dusí. Lze je připravovat jako brambory, nakládat s masem a kořením, nebo usušit a rozemleté upéct jako chléb. Ze zralých plodů se konzumují semena.

Jackfruit

JackfruitPlody jackfruitu (čti džekfrut) (Artocarpus heterophyllus – chlebovník různolistý) patří mezi největší plody rostoucí na stromech. Dosahují délky až 100 cm a můžou vážit až 25 kg! Zajímavé je, že rostou na krátkých stopkách přímo na kmeni stromu nebo na hlavních větvích. Listy jsou menší, elipsovitého tvaru. Nezralé plody se využívají jako zelenina k přípravě karí, zavařují se nebo nakládají na kyselo. Turisté je ale většinou potkávají na místních trzích jako zralé jemně nasládlé ovoce. Dá se jíst syrové, sušené, pražené, kandované, přidává se do marmelád a čatní.

Jako turisté budete mít pravděpodobně nejvíc příležitostí ochutnávat právě toto ovoce. S oblibou se také servíruje v restauracích a hotelech jako součást ovocného dezertu, zcela běžně je k dostání čerstvě naporcované na trhu. Bývá docela oblíbené, i když pro někoho možná příliš jemné a mdlé.

Durian

Plod durianuDurian (Durio zibethinus) je známý především pro svůj charakteristický zápach. Stejně jako u jackfruitu rostou plody přímo z kmene nebo silných větví obrovského, až 40 m vysokého stromu. Plody váží až 8 kg a chrání je tlustá slupka s pyramidovitými hroty. Uvnitř se nachází velká lesklá semena obalená tmavožlutou hmotou pudinkové konzistence. Pach zralých plodů je výrazný, nasládle hnilobný, a právě ten stojí v jihovýchodní Asii za častým zákazem vnášet plody durianu do budov.

Lidé se obvykle dělí na dvě skupiny. Na ty, kteří dokáží ocenit jemnou chuť měkké dužniny a docela chápou místní, jimiž je dokonce durian považován za lahůdku – asi jako my Češi máme rádi olomoucké tvarůžky.

Druhou skupinou jsou ti, jež silný zápach a mazlavá konzistence nepřekonatelně odpuzuje, a pokud se přece jen odhodlají zakusit chuť durianu, nijak kladně na ně nezapůsobí. Ostatně i v naší CK se najdou zástupci obou názorů. Každopádně ale ochutnávka durianu prostě patří k poznávání exotických krajů a je rozhodně silným zážitkem, který ani na našich zájezdech zájemcům prostě nemůžeme upřít :-)

2. 12. 2012
text: Lenka Petrášová
foto: China Tours, iStock.com

Fotogalerie k článku
Související články

Zajímavé zájezdy

Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů