Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Císařské památky, malebné zahrady i Dlouhá zeď
  • Starobylé čínské městečko i tradiční tibetská architektura
  • Posvátné hory a buddhistické skalní chrámy
  • Sprašová krajina a skalní obydlí

Na relativně malém prostoru, bez místních přeletů a nočních vlaků poznáme vše, co je pro Čínu typické. Navštívíme u nás málo známá starobylá zákoutí a posvátné hory s množstvím buddhistických klášterů. Přespíme v tradičním jeskynním obydlí u Žluté řeky, pojedeme silnicí vysoko nad sprašovými "kaňony". Necháme se unést bohatě zdobenými vyhlášenými buddhistickými skalními chrámy. V hornickém Datongu uvidíme možná ještě kousek Číny "bez pozlátka", díl krásy si dopřejeme ve výstavních klášterech ve městě Chengde. Projdeme se po Dlouhé zdi a odpočineme v parku Beihai. A kdo jede do Číny poprvé, určitě neodmítne možnost prodloužit si cestu o tři dny na důkladnější poznání starého i moderního Pekingu.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1.–2. den

Praha – Peking – Chengde (Čcheng-te): přílet do Pekingu a přejezd do bývalého letního horského sídelního města císařů dynastie Qing (Čching), známého také jako Džehol.

3. den

Chengde   Dlouhá zeď: dominantní stavba tzv. "malá Potála" a další kláštery značně ovlivněné tibetskou architekturou; výlet lanovkou na Perlíkovou horu – zajímavý přírodní útvar s výhledem na krajinu a okolní kláštery; přejezd na Dlouhou zeď a romantický nocleh v hotelu přímo pod Zdí, ztichlou po odjezdu ostatních turistů.

4. den

Dlouhá zeď   Peking: prohlídka Dlouhé zdi v úseku Jingshanling (Ťin-šan-ling), jeden z novodobých divů světa – procházka po největší stavbě lidstva; přejezd do hl. města a fakult. večeře – místní specialita pekingská kachna.

5. den

Peking – Pingyao (Pching-jao): odpočinek v parku Beihai (Pej-chaj) se zdí Devíti draků a obří Bílou stúpou; Bubnová a Zvonová věž v centru města; odpoledne přejezd rychlovlakem do Pingyao a večerní procházka městečkem.

6. den

Pingyao : starobylé městečko opevněné šestikilometrovými mohutnými hradbami – malebné uličky s tradiční čínskou architekturou z období dynastie Ming a Qing (Čching); možnost procházky po hradbách.

7. den

Pingyao – Lijiashan (Li-ťia-šan): půldenní přejezd do 550 let staré vesnice vyhloubené ve spraši nedaleko Žluté řeky – prohlídka taoistického kláštera Černého draka nad řekou, procházka po vesničce a okolí; nezapomenutelný nocleh v tradičním "sprašovém" obydlí.

8. den

Lijiashan – pohoří Wutaishan (Wu-tchaj-šan): celodenní přejezd do hor a centra tibetského buddhismu v Číně.

9. den

Wutaishan : klášterní komplex v posvátných buddhistických horách, jehož historie sahá do období dynastie Han (Chan) – návštěvy klášterů v čele se 75 m vysokou Velkou bílou stúpou, možnost procházky po okolních kopcích.

10. den

Wutaishan – Datong (Ta-tchung): přejezd drsnou, ale působivou sprašovou oblastí provincie Shanxi (Šan-si) – zastávka v jedinečném, na skále zavěšeném klášteře a u nejstarší dřevěné stavby v Číně – pagody z r. 1056; procházka po mohutných městských hradbách.

11. den

Datong – Peking: prohlídka rozsáhlého areálu unikátních jeskynních chrámů Yungang (Jün-kang) – většina výzdoby pochází z 5. stol.; odpoledne přejezd linkovým autobusem do Pekingu (příjezd pozdě večer).

12. den

Peking – Praha: ráno odlet domů, nebo pokračování na prodlouženou variantu.

12.–15. den

PRODLOUŽENÍ V PEKINGU

12. den

Peking: dopoledne individuální volno (odpočinek, nákupy ap.); odpoledne prohlídka tzv. Zakázaného města  – nejrozsáhlejší palácový komplex na světě; procházka po náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) a výhled z tzv. Uhelného vršku na Zakázané město.

13. den

Peking: návštěva olympijských sportovišť – Ptačí hnízdo, Vodní kostka; letní sídlo čínských císařů tzv. Letní palác  v podhůří Západních hor na břehu jezera Kunming (Kchun-ming) – krátká projížďka po jezeře, prohlídka četných pavilonů a mramorové lodi císařovny Cixi (Cch'-si).

14. den

Peking: chrám Nebes s Oltářem modliteb za dobrou úrodu, lamaistický klášter Yonghegong (Jung-che-kung), konfuciánská akademie a večerní procházka starými pekingskými uličkami.

15. den

Peking – Praha: letecký návrat do ČR.

Termíny zájezdu

DVOJNÁSOBNÁ SLEVA pro stálé klienty!

Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • letenka Praha–Peking–Praha (vč. všech poplatků)
  • 1x denní rychlovlak
  • 1x linkový autobus (5 h)
  • mikrobusy / MHD
  • 8x hotel **/*** (+ 3x v prodloužení)
  • 1x tradiční vícelůžkové ubytování (spol. soc. zař.) s venkovskou večeří
  • 9x snídaně (+ 3x v prodloužení)
  • český čínsky hovořící průvodce.
Víza:

Aktuálně (do 31. 12. 2024) platí, že žadatelé o čínské vízum se nemusí osobně dostavit na Čínské vízové centrum v Praze za účelem poskytnutí otisků prstů, tedy naše CK může být v získání víza nápomocna (služba za příplatek). Protože je celý vízový proces i tak poměrně složitý, doporučujeme předem pročíst podrobnější informace o celém postupu zde: Čínské vízum.

Pořadatel:
CK Adventura
Nástupní místa:
Praha
Velikost skupiny:
6–16 účastníků
Stravování:

Snídaně (zahrnuty v ceně): Budou zajištěny buď v hotelu, nebo pokud hotel restaurací nedisponuje (což je u čínských hotelů ** obvyklé), pak v blízké restauraci. Navíc v hotelech bývá varná konvice (nebo na chodbě termosky s horkou vodou) i sáčky s čajem; jen pokud máte rádi kávu, je třeba si ji vzít raději z domova. V oblastech, které jsou navštěvovány především čínskými turisty a o poznání méně turisty západními, tomu odpovídá také charakter snídaní v hotelech. Jedné se o snídaně pro místní a ty se skládají často z plněných (masem či zeleninou) i neplněných knedlíčků, vajec všech variant, tepelně upravené či nakládané zeleniny, buráků a rýžových polévek. Součástí je zpravidla zelený čínský čaj či teplý ovocný džus.

Obědy: Většinou se z časových důvodů speciálně neřeší – na památkách/výletních místech bývají různé stánky s občerstvením (placky, nudle, knedlíčky, grilované špejle). V každém případě doporučujeme mít po celý den u sebe dostatek balené vody apod.

Večeře: Jsou hlavním jídlem dne a průvodci je pro zájemce organizují – vždy nabídnou, kdo má zájem jít na společnou večeři, zavedou vás do některé vytipované restaurace či jídelny a pomohou s výběrem.

Výše útraty za jídlo a nápoje (nad rámec snídaní) – dle volby úrovně stravování je třeba počítat s 10–15 USD/den.

Fotogalerie
Zajímavosti

Číňané Zeď nazývají Wanli Chang cheng (Wan-li čchang-čcheng), což znamená doslova „Zeď dlouhá deset tisíc li“. Jelikož výraz „deset tisíc“ je pro ně tradičně synonymem nezměrného množství, nabízí se výstižnější překlad „nekonečně dlouhá zeď“, zkráceně Dlouhá zeď. V angličtině se však ujalo označení „Great Wall of China“, jehož překladem vznikl nepřesný, avšak nejrozšířenější název „Velká čínská zeď“.

Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů