Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Je Baku skutečně „Paříž Kavkazu“ či jen ropné velkoměsto?
  • Krajem bahenních sopek a „íránská Kappadokie“
  • Gigantické postavy bohů na hoře Nemrut a biblický Ararat

Víte, kde leží "Paříž Kavkazu" Chcete vidět zemi, kde se prolíná perská a turecká kultura, kterou nezničila ani komunistická nadvláda? Zveme vás k návštěvě Ázerbajdžánu a nejen tam... Uvidíme přírodní krásu "měsíční krajiny" Gobustánu s bublajícími bahenními sopkami, Kaspické moře či ohně hořící přímo ze země. Ztratíme se v spletitých chodbách íránských bazarů a posedíme v příjemných čajovnách s vodní dýmkou. Seznámíme se s půvabem islámské architektury a neopomeneme ani památky arménského stavitelství. Projedeme pod horou Ararat, kde přistál Noe po potopě světa, a kolem kurdských vesniček se dostaneme k slanému jezeru Van. Dostaneme se i do míst, kde dodnes fungují kláštery, kde se mluví dialektem střední aramejštiny, jazyka Ježíšova. Navštívíme oblast starověké Mezopotámie mezi řekami Eufrat a Tigris a naše cesta vyvrcholí u hory Nemrut pohledem na neuvěřitelnou hrobku krále Antiocha s obřími sochami bohů.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1. - 2. den

Praha - Baku: přílet do hl. města Ázerbajdžánu - město obehnané zdí s křivolakými orientálními uličkami - Panenská věž (národní symbol), palác Šírvánšáhů z 15. stol., páteční mešita, která unikla zbourání komunisty; večerní procházka po osvětleném luxusním bulváru kolem moře.

3. den

Átašgáh - zoroastrovský „chrám ohně“, Abšeronský poloostrov s přírodním ohněm hořícím ze země, Nardaran - centrum konzervativního šíitského islámu.

4. den

Gobustán - „země roklin“ s největší koncentrací bahenních sopek na světě, 4000 let staré skalní rytiny.

5. den

Astára - přejezd do Íránu: Ardabíl - hrobka šejcha Safíuddína (klenot safíjovské architektury).

6. den

Koupání v termálních lázních Saráin pod horou Sabalan, Kandovan - obydlí vytesaná v tufových útvarech aneb „Kappadokie po íránsku“; večer v parku El Goli.

7. den

Tabríz: modrá mešita, bludiště chodeb krytého bazaru, Muzeum Ázerbajdžánu; Džolfa - arménský kostel Sv. Štěpána v hlubokém kaňonu řeky Arax.

8. den

Arménský kostel Sv. Tadeáše; překročení turecké hranice, průjezd pod biblickou horou Ararat.

9. den

Kouzelný palác Ishaka Paši - ojedinělý příklad osmanské architektury 17. stol.; město Van.

10. den

Vanská skála - pozůstatky hlavního sídla mocné říše Urartu, hrobky urartských králů; zastavení u Muradijských vodopádů.

11. den

Lodí po slaném jezeře Van na ostrov Ahtamar s půvabným arménským kostelem Sv. Kříže.

12. den

Mardin: arabský styl architektury města - klášter syrské ortodoxní církve Dejrulzafaran (do r. 1932 sídlo patriarchy syrské ortodoxní církve); středověké městečko Midyat a činný klášter Mor Gabriel.

13. den

Šanli Urfa - starověká Edessa a domnělé rodiště Abrahámovo: nádrž s posvátnými kapry, krásné osmanské mešity, bazary, posezení v čajovně s vodní dýmkou; Harrán - biblické místo spjaté s Abrahámem, hliněná vesnice s domky ve tvaru včelích úlů.

14. den

Šanli Urfa - přejezd do Adiyamanu pod horu Nemrut.

15. den

Nemrut Dag: hrobka krále Antiocha, vládce království Kommagené na vrcholu hory Nemrut - obrovské sochy řeckých, arménských a íránských bohů.

16. den

Letecký návrat z východního Turecka do Prahy.

Termíny zájezdu

DVOJNÁSOBNÁ SLEVA pro stálé klienty!

Podmínky
V ceně zahrnuto:
letenka Praha–Baku, vých. Turecko–Praha (vč. všech poplatků), pronajaté minibusy a dálkové linkové auto, taxíky, metro, 14x hotel ** se snídaní, český odborný průvodce China Tours.
Poznámka:
Vzhledem ke složité vízové agendě doporučujeme hlásit se na zájezd s velkým předstihem.
Pořadatel:
CK China Tours
Nástupní místa:
Praha-Ruzyně
Velikost skupiny:
6–16.
Fotogalerie
China Tip
Slyšeli jsme někdy slovo Gaval Dash? Tuto unikátní zajímavost, tzv. kamenný buben, můžete spatřit právě jen v Gobustánu. Působením ropy a plynu vznikl velký plochý kámen, který jde používat jako hudební nástroj. Když se do něj bubnuje malými kameny, vydává zvuky podobné tamburíně.
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů