Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Pestrá kombinace poznávání a lehké turistiky
  • První křesťanská země s bohatou historií a kulturou
  • Úchvatné kláštery a nádherná příroda během svěžího jara i barevného podzimu
  • Pečlivě vybrané a různorodé túry v nejatraktivnějších oblastech Arménie
  • Pohodlný klimatizovaný minibus a dvojlůžkové pokoje s příslušenstvím

Arménie, to je především hrdý národ Arménů s pohnutou historií, který byl odtržen od své posvátné hory Ararat. Je to země, která už na počátku 4. století jako první na světě přijala křesťanství za oficiální státní náboženství a v téměř nezměněné podobě jej praktikuje dodnes. Země trvale bojující o identitu, svobodu, území, a někdy i o přežití. Srdce Malého Kavkazu tvoří vysoko položené obrovské jezero Sevan obklopené vrcholy dosahujícími výšky přes 3500 m. Hory pokrývají více než 85 % rozlohy Arménie, na severu a východě země jsou plné zeleně, jih a západ země je naopak vyprahlý.

Program zájezdu kombinuje nejvýznamnější památky země s důkladně vybranými pěšími výlety, a vytváří tak pestrou mozaiku zážitků a poskytuje ideální možnost aktivního odpočinku. Pojeďte se přesvědčit, že Arménie je na Kavkaze cestovatelsky trochu ve stínu Gruzie zcela neprávem.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1. den

Letecky Praha–Jerevan; krátký přejezd do hotelu v centru Jerevanu a ubytování na 3 noci.

2. den

Atmosférický klášter Geghard , částečně zasazený do skály, a pěší výlet údolím řeky Azat – prohlídka zbytků kláštera Havuts Tar a impozantního čedičového útvaru Symphony of the Stones. Cílem výšlapu je antický chrám Garni stojící na vršku skalního výběžku (10,5 km / ↑500 m / ↓815 m / 4 h); v podvečer návrat do Jerevanu.

3. den

Přejezd ke klášteru Hovhannavank, tyčícímu se nad kaňonem, jímž protéká řeka Kasagh. Vycházka nádherným kaňonem mezi kláštery Hovhannavank a Saghmosavank (10 km / 630 m / ↓380 m / 4 h). Odpoledne výjezd a procházka podél jezera Kari na úpatí nejvyšší hory Arménie Agaracu ve výšce 3200 m.

4. den

Opouštíme Jerevan a míříme na východ země. Prohlídka ikonického kláštera Chor Virap s „národní horou“ Ararat v pozadí. Zastávka ve vinařské vesnici Areni a ochutnávka místního vína. Túra s nádhernými výhledy na okolní rudě zbarvené hory nad kaňonem řeky Amaghu, zakončená jedním z nejkrásnějších klášterů Arménie – Noravank (12,5 km / ↑375 m / ↓870 m / 4,5 h). Přejezd do města Jeghegnadzor a ubytování na 1 noc.

5. den

Přejezd dále na východ a zastávka u záhadných kamenů Zorac Karer, tzv. „arménského Stonehenge“, a u rozlehlého vodopádu Šaki. Prohlídka skalního města Chndzoresk, umístěného ve sklonu rokle a přístupného po 451 schodech a visutém mostu. Odpoledne příjezd do města Goris a ubytování na 2 noci.

6. den

Ráno procházka ve „starém Goris“, jeskynním městě, vedle nějž později vyrostlo současné Goris (3,5 km / ↑250 m / ↓250 m / 1,5 h). Pomocí Wings of Tatev, "nejdelší obousměrné lanovky s nepřetržitým provozem na světě" s dechberoucími výhledy na okolní hory, se dostaneme do působivého kláštera Tatev. Okružní trasa zeleným údolím soutoku řek Vorotan a Aghandzuget kolem kláštera Tatevi Mets Anapat (7 km / ↑250 m / ↓730 m / 3 h).

7. den

Návrat na západ země, výstup na zřiceninu pevnosti Smbataberd s úchvatným rozhledem do širokého okolí, fakultativně s výstupem ke klášteru Tsaghats Kar (10 km / ↑520 m / ↓600 m / 4 h). Přes průsmyk Selim, kde se nachází zachovalý karavanseráj jako upomínka jedné z odboček hedvábné stezky, se dostaneme do městečka Martuni u břehu jezera Sevan, kde se ubytujeme na 1 noc. Pokud dovolí počasí, výjezd 4WD auty na vrchol sopky Argmaghan (2829 m), odkud se otevřou panoramatické výhledy na jezero Sevan a vulkány Geghamských hor.

8. den

Podél západní strany jezera Sevan míříme směrem na sever země. Návštěva hřbitova Noratus s největším počtem zdobených náhrobních kamenů, tzv. chačkarů. Prohlídka klášterů na břehu jezera Hayravank a Sevanavank a koupání v jezeře. Lázeňské městečko Diližan v zelené krajině se zcela jiným rázem a trek mezi jezery Parz a Gosh se zastávkou u kláštera Goshavank (12,5 km / ↑530 m / ↓670 m / 5 h). Ubytování v Diližanu na 2 noci.

9. den

Přejezd na sever země k hranicím s Gruzií přes průmyslová města Vanadzor a Alaverdi k významným klášterům Haghpat a Sanahin . Panoramatická túra nad řekou Debed s návštěvou klášterů Horomayr a Kobayr (8 km / ↑250 m / ↓510 m / 3 h). Nocleh v Diližanu.

10. den

Návrat do Jerevanu a prohlídka města – prohlídka monumentální Jerevanské kaskády, muzeum genocidy Tsitsernakaberd, ochutnávka legendární brandy v továrně Ararat nebo NOY a večer posezení s místními u zpívající fontány na centrálním Náměstí Republiky.

11. den

Individuální volno v Jerevanu a odpoledne odlet z Jerevanu do Prahy.

Termíny zájezdu
Číslo zájezduTermínZákladní cenaCena po slevě
2602140117. 5. – 27. 5. 2024 (11 dní) 42 800 Kč Rezervovat
  • zobrazit služby za příplatekSlužby za příplatek
    • jednolůžkový pokoj povinný - 5 600 Kč
260214024. 10. – 14. 10. 2024 (11 dní) 42 800 Kč 41 088 Kč   sleva 1 712 Kč
sleva za včasnost do 4. dubna 2024
Rezervovat
  • zobrazit služby za příplatekSlužby za příplatek
    • jednolůžkový pokoj povinný - 5 600 Kč

DVOJNÁSOBNÁ SLEVA pro stálé klienty!

Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • průvodce, letenka vč. všech poplatků Praha–Jerevan–Praha
  • veškerá doprava dle programu minibusem s místním řidičem
  • 4x hotel *** se snídaní
  • 5x penzion s polopenzí
  • prohlídka továrny na výrobu brandy s degustací
  • prohlídka vinařství s degustací
  • informační materiály.
Pořadatel:
CK Adventura
Nástupní místa:
Praha
Velikost skupiny:

8–14 účastníků

Ubytování:

Ubytování je řešeno vždy ve dvojlůžkových pokojích se sociálním zařízením na pokoji. V Jerevanu půjde o hotel *** v centru města, jinde v Arménii o rodinné penziony s domácí atmosférou a pověstnou arménskou pohostinností. 

Jednolůžkový pokoj pro jednotlivce je u tohoto zájezdu povinný. Máte-li zájem o doobsazení pokoje, označte to na smlouvě. Bude-li k dispozici další zájemce stejného pohlaví, příplatek za jednolůžkový pokoj vám vrátíme.

Náročnost:

Předpokládanou délku a převýšení jednotlivých pěších výletů a túr uvádíme v programu. Trasy neobsahují technicky náročné pasáže ani exponované úseky, přesto je pro účast na zájezdu nutná jistá fyzická zdatnost a zkušenost s pohybem v horském prostředí.

Fotogalerie
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů