Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Ohromná skalní Nebeská brána a nádherné Duhové hory
  • Buddhistické jeskyně Mogao a Longmen
  • Nejzápadnější konec Dlouhé zdi a čínské "Monument Valley"
  • Magický Shaolin – kolébka wushu a nocleh v jurtě

Vydejme se po "hedvábné cestě", která spojovala v raném středověku všechny velké civilizace euroasijského kontinentu. Putujme po ní jako starověcí kupci, vzdělanci, umělci, náboženští myslitelé, šiřitelé učení Buddhova, Mohamedova a Kristova. Jednotlivé úseky hedvábné cesty byly důležitými obchodními tepnami, ale i výjimečným faktorem světového dění kulturního a duchovního. Zveme vás na putování po severní větvi východní části suchozemské cesty – z kyrgyzského Biškeku do čínského Luoyangu, přes ťan-šanské průsmyky a kolem jezera Issyk-kul, po okraji pouští Gobi a Taklamakan a podél životodárné Žluté řeky a západní části Dlouhé zdi.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1.–2. den

Praha – Biškek – Naryn: brzy ráno přílet do hl. m. Kyrgyzstánu s kulisami éry SSSR a 4800 m vysokým pohořím Ťan-šan v pozadí; památník Lenina či národního hrdiny Manase; 25 m vysoká věž Burana z 9. stol.; přejezd okolo jezera Issyk-kul (největší jezero v zemi) do Narynu. 

3. den

Naryn – Taš Rabat: přejezd ke karavanseraji Taš Rabat z 15. stol.; dle sil odpolední výšlap do okolních hor (podle možností i na koni); typická kyrgyzská večeře a neopakovatelný nocleh v jurtách v obklopení hor ve výšce 3200 m n.m.

4. den

Kyrgyzstán  Kašgar: celodenní přejezd přes možná zasněžený ťan-šanský průsmyk Torugart (3752 m) do čínského Kašgaru – pouštní město, kdysi jedno z nejdůležitějších obchodních center a důležitá křižovatka na hedvábné cestě.

5. den

Kašgar: výlet k unikátnímu skalnímu útvaru Shipton´s Arch neboli Nebeská brána – až 365 m vysoké (pouze z pohledu od Z) a 55 m široké skalní okno; návštěva mešity Id Kah z 15. stol. (jedna z největších v Číně), procházka uličkami starého města.

6. den

Kašgar: jedinečný nedělní trh – tisíceobchodníků s koňmi, ovcemi, zeleninou, koberci, čepicemi a jiným zbožím; prohlídka hrobky islámského světce Abakha Hoji ze 17. stol.; poslední procházka starým městem a ochutnávky místních specialit; noční lehátkový vlak.

7. den

Turfan: odpoledne příjezd do důležité křižovatky hedvábné cesty a tranzitní stanice různých kultur; výlet do okolí – ruiny unikátního pouštního města Jiaohe (Ťiao-che) na soutoku dvou řek.

8. den

Turfan: oblast vyhlášená pěstováním vinné révy – skvělé místní hrozinky; buddhistické jeskyně Bezeklyk, zajímavý přírodní úkaz Plamenné hory, hliněná tradiční ujgurská vesnice Tujuk, Eminův minaret; noční lehátkový vlak.

9. den

Dunhuang (Tun-chuang) – vstupní brána do říše Středu v době dynastie Han (Chan): příjezd vlakem a vyhlášené jeskyně Mogao (Mo-kao) – vrchol buddhistického umění (unikátní nástěnné malby a sochy ze 4.–11. stol.).

10. den

Dunhuang – Jiayuguan (Ťia-jü-guan): výlet k malebnému jezírku Měsíčního srpečku ukrytému mezi písečnými dunami (nejvyšší 1750 m n.m.) – možnost projížďky na velbloudu nebo "sáňkování" na dunách; odpoledne přejezd do Jiayuguanu.

11. den

Jiayuguan – Zhangye(Čang-jie): návštěva nejzápadnější části Dlouhé zdi z dob dynastie Ming – zastavení u poslední hlásky; prohlídka rozsáhlé pevnosti ze 14. stol.; odpoledne přejezd vlakem do Zhangye. 

12. den

Zhangye: výlet do jedinečných tzv. Duhových hor – pohoří vymodelované zrůznobarevných vrstev rudého pískovce, výstup na některé z vyhlídek; procházka dalším nádherným přírodním úkazem – tzv. Ledovým údolím Binggou (Ping-kou) připomínajícím Monument Valley v USA. 

13. den

Zhangye – Lanzhou (Lan-čou): prohlídka kláštera Velkého Buddhy (největší krytá socha ležícího Buddhy v Číně – 34,5 m); výlet do pohoří Mati (Ma-tchi) – pohoří Koňské podkovy s vysoko do skály vytesanými buddhistickými jeskyněmi; odpoledne přejezd rychlovlakem do Lanzhou.

14. den

Lanzhou: celodenní výlet do jeskynních buddhistických chrámů Binglingsi (Ping-ling-s'), přináležejících k jeskyním Desetitisíců Buddhů a nacházejících se na březích Žluté řeky; přejezd lodí přes Ž. řeku; noční lehátkový vlak.

15. den

Luoyang (Luo-jang): po poledni příjezd a výlet do rozsáhlého buddhistickéhokláštera Bílého koně z 1. stol. (nejstarší v celé Číně).

16. den

Luoyang – Shaolin (Šao-lin): celodenní výlet doslavné kolébky wushu (wu-šu) – čínských bojových umění; prohlídka klášterního areálu na úpatí posvátné horySongshan(Sung-šan) – Les pagod s 248 cihlovými pagodkami nebo síň Arhatů, představení bojových umění; možnost výjezdu lanovkou a procházky po skalním útesu; večer návrat do Luoyangu.

17.–18. den

Luoyang –Peking – Praha: dopoledne návštěva výstavních skalních buddhistických jeskyní Dračí brána – Longmen (Lung-men); odpoledne přejezd rychlovlakem do Pekingu; transfer na letiště a odlet do ČR, přílet domů 18. den.

Termíny zájezdu

DVOJNÁSOBNÁ SLEVA pro stálé klienty!

Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • letenka Praha–Biškek / Peking–Praha (vč. všech poplatků)
  • 3x noční lehátkový vlak II. třídy + 2x denní rychlovlak
  • mikrobusy / MHD
  • 11x hotel **
  • 1x tradiční vícelůžková jurta (spol. soc. zař.) se snídaní a večeří
  • 10x čínská snídaně v ubytování či přilehlé restauraci
  • český čínsky hovořící průvodce China Tours.
Poznámka:

Jednolůžkový pokoj pro jednotlivce je u tohoto zájezdu povinný. Máte-li zájem o doobsazení pokoje, označte to na smlouvě. Bude-li k dispozici další zájemce stejného pohlaví, příplatek za jednolůžkový pokoj vám vrátíme.

Víza:

Od 18.10.2019 došlo k zásadní změně v zajišťování čínských víz, kdy je nutná osobní návštěva vízového centra v Praze každým žadatelem o čínské vízum kvůli pořizování otisků prstů. Z tohoto důvodu již není naše CK, ani žádná jiná, schopna za většinu klientů víza zajistit.

Pro zajištění víza je nutné vyplnit obsáhlou žádost o vízum s různými osobními informacemi a naskenovat fotografii dle požadavků čínské ambasády. Celá žádost se vyplňuje on-line přes webové stránky na počítači a je v angličtině. Po jejím ukončení je třeba se na návštěvu vízového centra objednat – opět přes webovou stránku, která je taktéž v angličtině. 
Klienti před zájezdem obdrží podrobné instrukce, jak žádost vyplnit, spolu s potřebnými informacemi k cestě. 
Čínské vízum se platí v hotovosti nebo kartou přímo při podání žádosti a to částkou 2700 Kč/os. Pokud mají klienti zájem o vyzvednutí pasu s uděleným vízem prostřednictvím naší CK, musí nám dodat doklad o úhradě vízového poplatku, který obdrželi.

Od otisků prstů a návštěvy vízového centra jsou osvobozeny děti do 14 let a osoby nad 70 let věku a dále ti, kterým byly na tomtéž vízovém centru nebo na čínské ambasádě sejmuty otisky prstů v uplynulých 5 letech a kteří cestují na stejný pas. Této skupině osob můžeme, v případě zájmu, zajišťovat vízum i nadále a to za poplatek 3300 Kč – upozorňujeme, že tento poplatek zahrnuje pouze vyřízení víza na vízovém centru, nikoliv vyplnění žádosti o vízum, tu si musí každý klient vyplnit sám.

Doporučujeme pročíst podrobnější informace o celém postupu zajištění čínského víza, které najdete zde: Čínská víza

Pořadatel:
CK Adventura
Nástupní místa:
Praha-Ruzyně
Velikost skupiny:

6–16 účastníků

Stravování:

U tohoto zájezdu není téměř žádné stravování zahrnuto v ceně – hlavním důvodem je, že tento zájezd je koncipován v úrovni **, což odpovídá i úrovni ubytování a hotely kategorie ** nemají většinou restaurace, nelze tam tedy zajistit ani snídaně. Určitě se ale nemusíte bát, že byste hladověli…
Snídaně: V hotelech bývá varná konvice (nebo na chodbě termosky s horkou vodou) i sáčky s čajem, jen pokud máte rádi kávu, je třeba si ji vzít z domova, a k tomu si během předchozího dne můžete něco zakoupit v obchodech. Někde je možné snídani zajistit přímo v hotelu, nebo se dá zajít do blízké restaurace (stánku na ulici) na rychlou „čínskou“ snídani (knedlíčky/placky). V každém případě vždy průvodce předem informuje, která varianta bude u daného ubytování možná.
Obědy: Většinou se z časových důvodů speciálně neřeší – na památkách/výletních místech bývají různé stánky s občerstvením (placky, nudle, knedlíčky, grilované špejle). V každém případě doporučujeme mít po celý den u sebe dostatek balené vody apod.
Večeře: Jsou hlavním jídlem dne a průvodci je pro zájemce organizují – vždy nabídnou, kdo má zájem jít na společnou večeři, zavedou vás do některé vytipované restaurace či jídelny a pomohou s výběrem.
Výše veškeré útraty za jídlo a nápoje je tedy na zájezdu zcela v rukou klientů – dle volby úrovně stravování je třeba počítat s 15–20 USD/den.

Fotogalerie
Zajímavosti

Číňané Zeď nazývají Wanli Chang cheng (Wan-li čchang-čcheng), což znamená doslova „zeď dlouhá deset tisíc li“. Jelikož výraz „deset tisíc“ je pro ně tradičně synonymem nezměrného množství, nabízí se výstižnější překlad „nekonečně dlouhá zeď“, zkráceně Dlouhá zeď. V angličtině se však ujalo označení „Great Wall of China“, jehož překladem vznikl nepřesný, avšak nejrozšířenější název „Velká čínská zeď“.

Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů