Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Za národem Něnců do odlehlé tundry severozápadní Sibiře
  • Období jiskřivého prašanu bez komářího reje
  • Salechard – město na průsečíku Obu a polárního kruhu 
  • Transport speciálními terénními auty, ubytování u kočovníků

Vydejte se s námi za polární kruh do dalekého sibiřského Salechardu na návštěvu k místním kmenům. Zdejší obyvatelé, Něnci, případně Samojedi, se drží svého tradičního způsobu života již po tisíce let a kočují se svými sobími stády polárním Uralem. Během této výpravné cesty budete mít možnost prožít několik dní s rodinou v jejich typickém obydlí, čumu ze sobích kožešin, a přiložit ruku k dílu při nahánění sobího stáda nebo při zpracování sobích kůží. Projedete se na tradičních saních v sobím spřežení argiš. Sobi jsou hojně využívani i v místní, pro našince netypické, avšak chutné kuchyni, stejně jako vynikající ryby vylovené z blízkého veletoku Ob. Pochutnáte si i na domácích pirožcích. V noci budete fascinovaně pozorovat magickou polární záři. Prožijete nezapomenutelnou dovolenou mimo výdobytky moderní civilizace, v jednoduchém a prostém, ale okouzlujícím prostředí Dálného severu.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1. den

Letecky Praha – Moskva – Salechard. Odlet z Prahy krátce po půlnoci a přílet odpoledne. Transfer na hotel a odpočinek.

2. den

Exkurze po městě Salechard, ležícím na hranici polárního kruhu. První seznámení s životem místních v interaktivním etnografickém muzeu.

3. den

Po snídani přejezd v obrovských terénních autech Trekol ze Salechardu ke zdejší rodině kočovných pastevců sobů, u které budeme bydlet. Vzdálenost se každý rok mění a závisí na počasí, kolik napadlo sněhu a kde přesně rodina postaví své obydlí ze sobích kůží – tzv. čum. Po příjezdu a ubytování v čumu seznámení se s rodinou a domácí večeře. V noci dle počasí možnost pozorování polární záře.

4. - 5. den

Následující dva dny se budeme seznamovat s životem místních kočovných kmenů, předně s rodinou a jejich dětmi, poté s jejich stádem sobů nebo s psy, které používají k hlídání a přesunům stáda. Uvidíme způsoby zpracování sobích kůží, vyzkoušíme si místní oblečení, ochutnáme neobvyklou místní kuchyni, v níž převládá sobí maso a ryby, budeme se moci projet na sobím spřežení argiši a zažijeme mnoho dalšího.

6. den

Po rozloučení s rodinou se dopravíme zpět do Salechardu a ubytujeme se v hotelu.

7. den

Letecky přes Moskvu zpět do Prahy.

Termíny zájezdu

DVOJNÁSOBNÁ SLEVA pro stálé klienty!

Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • průvodce CK a místní průvodce
  • zpáteční letenka včetně všech poplatků Praha–Moskva–Salechard
  • veškerá doprava dle programu terénními auty Trekol a z letiště a po městě minibusy
  • 2-3x hotel v Salechardu*** (dle leteckého spojení) v dvojlůžkových pokojích s příslušenstvím vč. snídaně
  • 3x ubytování u kočovníků v čumu vč. plné penze
  • služby kočovníků při nácviků dovedností
  • zapůjčení spacích pytlů na místě (doporučujeme mít vlastní)
  • informační materiály.
Pořadatel:
CK Adventura
Nástupní místa:
Praha
Velikost skupiny:

5–10 účastníků

Ubytování:

Dvě až tři noci budete bydlet v hotelu v centru Salechardu urovně *** v dvojlůžkových pokojích se sociálním zařízením na pokoji. Počet nocí se odvíjí od leteckého spojení, které bude aktuálně dostupné, respektive jestli do Salechardu přiletíte první den zájezdu odpoledne nebo až druhý den ráno. 

Další tři noci budete bydlet u místní rodiny v obydlí ze sobích kožešin, tzv. čumu. Dle počtu účastníků to bude jeden nebo dva čumy. Toto obydlí tak budete sdílet společně s dalšími účastníky zájezdu a samozřejmě místní rodinou. Spí se na zemi na matracích a kožešinách. Venkovní teploty v noci mohou na konci února vyjímečně klesnout k –40°C, ale uvnitř čumu se uprostřed roztopí malá pec a bude nad nulou. Spacák z hygienických důvodů doporučujeme vzít vlastní, ale v případě potřeby bude k zapůjčení na místě.

Fotogalerie
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů