Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Kazaň – centrum tatarské kultury a kazaňský Kreml
  • Joškar Ola – unikátní kultura ugrofinské republiky Marij El
  • Volgograd – svědek bitvy o Stalingrad
  • Elista – ruské centrum buddhismu
  • Soči a Abcházie – kavkazské černomořské oblasti

Poznejte s námi rozmanitost ruské kultury, která je kromě ruské pravoslavné tradice ovlivněna nepřeberným množstvím národů žijících v největší zemi světa. Vydáme se blíže poznat historii, kulturu a tradice etnik usazených v evropské části Ruska. Kromě pravoslavných chrámů se zlatými kupolemi jsou součástí bohaté ruské tradice také muslimské mešity či buddhistické chrámy. Spolu se slovanským ruským etnikem žijí na teritoriu Ruska také divoké kavkazské či stepní kočovné národy. Poznáte také, že základem tradiční ruské kuchyně nejsou jenom pirožky, ale například také kumys nebo ečpočmak. Že nevíte, co to je? Vydejte se tedy s námi poznat další tváře, které Rusko nabízí.

Naše cesta začne v Moskvě, kolébce ruského pravoslaví, ale dnes již moderní, několikamilionové a pulzující metropoli. Pokračovat budeme vlakem na východ, do Kazaně, přezdívané třetí hlavní město, a zároveň centrum, v němž se mísí ruská a tatarská kultura. Hlavním náboženstvím je sunnitský islám a místní mešita, postavená k výročí tisíce let od založení města, byla ve své době největší mešitou v celém Rusku. Podnikneme jednodenní výlet do hlavního města Marijské republiky Joškar Ola, které je díky množství divadel, muzeí či jedinečných staveb považována za centrum ugrofinské kultury. Seznámíme se blíže s historií těchto původně pohanských národů, které zůstávají dodnes silně spjaté se severskou přírodou a rozmanitým ekosystémem.

Cesta z Kazaně nás dále povede na jih, do Volgogradu, někdejšího Stalingradu – hrdinného města, dodnes spojeného s pojmem Velká vlastenecká válka, jak Rusové označují „svou“ část druhé světové války. Nad městem se tyčí světoznámá socha „Matka vlast" v až neskutečné velikosti, která se spolu s dalšími památkami stane součástí naší prohlídky.

Další zastávkou našeho putování bude opravdu výjimečný správní celek Ruské federace – Kalmycká republika, jejímž dominantním náboženstvím je buddhismus. Kromě největší sochy Buddhy v Evropě uvidíme také další buddhistické stavby a zároveň se blíže seznámíme s kočovným životem Kalmyků; spatříme tradiční obydlí a oděvy a ochutnáme místní kuchyni, jež se odlišuje od tradiční ruské. Z této buddhistické výspy se vydáme přes hornatý Kavkaz až k Černému moři, do Soči – tradiční oblasti odpočinku a zimních sportů. Uvidíme mnoho sportovních komplexů, vystavěných u příležitosti zimních olympijských her, konaných v Soči v roce 2014. Vykoupeme se v Černém moři a na závěr našeho putování si odpočineme v této lázeňské oblasti.

Nakonec se ještě vydáme navštívit oblast Abcházie, kde se podíváme do historicky důležitých a velmi přitažlivých městeček a památek této oblasti, ale rovněž na přírodní krásy této kavkazské republiky.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1. den

Letecky Praha – Moskva, přílet brzy odpoledne, ubytování; procházka po Novém a Starém Arbatu a jeho okolí; návštěva chrámu Krista Spasitele.

2. den

Moskva – prohlídka centra, Kreml a Rudé náměstí , obchodní dům GUM, nový park Zarjadje, dle časových možností návštěva letního sídla Kateřiny Veliké s přilehlým parkem Caricyno.

3. den

Procházka podél řeky Moskvy s individuální možností lanovky na Vrabčí hory s výhledem na celou Moskvu, nedaleký stadion v Lužnikách a moderní mrakodrapovou čtvrť Moskva City, vycházka okolo obří Moskevské státní univerzity MGU; odjezd nočním lůžkovým vlakem do Kazaně.

4. den

Kazaň:ranní příjezd a ubytování, prohlídka starobylého centra na Volze – kazaňský Kreml , monumentální mešita Kul Sharif, Baumanova kolonáda, katedrála svatých Petra a Pavla. 

5. den

Joškar-Ola: jednodenní výlet z Kazaně do ugrofinské republiky Marij El – procházka centrálním náměstím a pohádkovým nábřežím Brjugge, pojmenovaným podle historického belgického města Bruggy, ruský unikát – zvonice s pohyblivými sochami dvanácti apoštolů.

6. den

Odpoledne odjezd z Kazaně do Volgogradu lůžkovým vlakem.

7. den

Volgograd: odpoledne příjezd do Volgogradu – procházka po centrální městské kolonádě, terasovité nábřeží řeky Volhy; přilehlý Park Vítězství a dům Pavlova – symbol Velké vlastenecké války a jiné památky.

8. den

Dominanta Volgogradu – vyvýšenina Mamajev Kurgan (místo zuřivých bojů v bitvě o Stalingrad), dnes památný komplex v čele s proslavenou sochou „Matka vlast volá“, věčným ohněm a náměstím hrdinů; fakultativně muzeum stalingradské bitvy.

9. den

Přejezd pronajatým autem do hlavního města buddhistické republiky Elista, prohlídka centra města – Pagoda Sedmi dní, Park Družby, Šachové náměstí, památník Ubaši Chanu a další, výlet k buddhistickému chrámu Buddhy Šakjamuni, ukrývajícímu největší sochu Buddhy v Evropě.

10. den

Cesta do nitra stepní buddhistické republiky Kalmycko, unikátní Mekletinské růžové jezero v přírodní rezervaci Černá země; rozmanitá fauna a flóra; seznámení s tradičním kočovným způsobem života Kalmyků; ochutnávka místní kuchyně.

11. den

Přejezd hornatým Kavkazem do Krasnodaru, administrativního centra Krasnodarského kraje; procházka po centrálním náměstí a podél řeky Kubáň, která městem protéká; uvidíme památník carevny Kateřiny Veliké, která město založila, ale také moderní výškové budovy, jež dnes městu dominují.

12. den

Ranní přejezd moderním rychlovlakem z Krasnodaru do Soči; odpolední prohlídka centra města – návštěva Olympijského parku z r. 2014, procházka parkem Dendrarium a další.

13. den

Krásná Poljana: podél řeky Mzymty a soutěskou Achcu, ochutnáme léčivou sočinskou vodu a zastavíme se u Vodopádu přání, nakonec přijedeme do ruského proslulého horského střediska Roza Chutor a necháme se lanovkou vyvézt až do 2320 metrů n.m.

14. den

Abcházie: výlet do gruzínské oblasti, ležící nedaleko Soči – postupně navštívíme kulturně a historicky významná abchazská města Gagra, Picunda a Novyj Afon spolu s jejich pamětihodnostmi; poobědváme kavkazské speciality v přírodě u vysokohorského jezera Rica, perly této oblasti.

15. den

Letecky návrat ze Soči do Prahy.

Termíny zájezdu

DVOJNÁSOBNÁ SLEVA pro stálé klienty!

Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • letenka včetně všech poplatků Praha–Moskva / Soči–Praha
  • 2x noční vlak Moskva–Kazaň a Kazaň–Volgograd
  • 1x rychlovlak Krasnodar–Soči
  • nájemní doprava po celou dobu zájezdu
  • 12x ubytování v hotelu *** a 2x lůžko v nočním vlaku
  • vstup do Kremlu a lanovka na Roza Pik
  • průvodce CK (a místní průvodce v Kalmykii a Krasnoj Poljaně a Abcházii)
  • informační materiály.
Pořadatel:
CK Adventura
Fotogalerie
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů