Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Okruh nejkrásnějšími místy pobřeží sibiřského jezera
  • Starobylý Irkutsk na řece Angaře a tajuplný ostrov Olchon
  • Buddhistické památky v Burjatsku
  • Východní Sajan, mys Choboj a poloostrov Svatý nos

Bajkal je nejhlubší a nejvodnatější sladkovodní jezero světa a jeho okolí patří k nejkrásnějším oblastem Sibiře i Ruska. Průzračnou hladinu jezera lemují po obou březích horská pásma, jejichž hřebeny se vypínají až 2000 m nad jeho hladinu. Na mnoha místech padají strmé svahy přímo do vody a vykrajují opuštěné romantické zátoky s písečnými i oblázkovými plážemi, lákajícími k osvěžující koupeli.

Atraktivní okruh kolem jezera zvládneme autobusy a minibusy, napříč jezerem rybářskou lodí, vlakem po Transsibiřské magistrále a unikátní "krugobajkalkou", která byla dříve také součástí její trasy. Vláček, jenž se pětkrát týdně probíjí strmým pobřežím po této odlehlé "dopravní tepně", nás ukolébá do rytmu zdejšího neuspěchaného života a teprve lodí přes mohutnou řeku Angaru vytékající z jezera se vrátíme zpět do současnosti. Okruh zahájíme a zakončíme v Irkutsku na Angaře, jednom z nejstarších měst Sibiře. Na nejzajímavějších místech podnikneme pět celodenních vyjížděk minibusem nebo terénními auty s možností pěších výletů.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1.–2. den

Praha – Irkutsk: přílet a přejezd na ostrov Olchon, známý tradicemi místního šamanismu, do rybářské vesnice Chužir s mysem Burchan a posvátnou Šamanskou skálou.

3.–4. den

Dva celodenní výlety po ostrově Olchon terénními auty – 1. den na nejzazší mys Choboj na severu; 2. den prozkoumáme jižní stranu ostrova (NP Pribajkalskij, stepi a borové lesy, strmé útesy, písečné přesypy).

5. den

Plavba pronajatou motorovou lodí napříč Bajkalem .

6.–7. den

Usť-Barguzin a dva celodenní výlety minibusem v jeho okolí: 1. odlehlý a hornatý poloostrov Svatý nos (NP Zabajkalskij, písečná kosa a pláže, romantické zátoky, koupání v termálních pramenech); 2. Barguzinskou dolinou do vnitrozemí (tradiční vesnice Adamovo, zajímavé muzeum v Barguzinu); na závěr tradiční ruská baňa.

8. den

Přejezd do Ulan-Ude, hl. m. Burjatska; výlet do buddhistického Ivolginského kláštera a večerní prohlídka města s obří hlavou Lenina; nocleh v hotelu v Ulan-Ude.

9. den

Přejezd vlakem po Transsibiřské magistrále do vesnice Sluďjankas jediným mramorovým nádražím na světě; přejezd do Tunkinské doliny Východního Sajanu – podhorských lázní Aršan.

10. den

Příjemné zázemí Aršanu poskyne několik variant programu: výlet divokou soutěskou říčky Kyngarga a možnost výstupu na vyhlídkový vrchol Pik Ljubvi, případně návštěva termálních pramenů Žemčug, průzkum aršanských posvátných pramenů nebo burjatské vesnice Tagarchaj.

11.–12. den

Návrat k Bajkalu do Sluďjanky – krugobajkalkou do Port Bajkalu, lodí přes Angaru do Listvjanky – rybí trh v přístavu, muzeum bajkalské přírody, oblázkové pláže, útesy; možnost návštěvy něrpinária (něrpa je bajkalský tuleň) nebo zajímavého skanzenu v městečku Talcy.

13.–14. den

Návrat do Irkutsku: prohlídka centra – nábřeží Angary, tradiční dřevěné domy, pravoslavné chrámy, nákup suvenýrů na místním hlavním trhu; druhý den letecky zpět do Prahy.

Termíny zájezdu

DVOJNÁSOBNÁ SLEVA pro stálé klienty!

Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • letenka Praha–Irkutsk–Praha (vč. všech poplatků) v ceně 16 500 Kč
  • doprava minibusy
  • 2x vlak a 2x loď (přes Bajkal a Angaru)
  • 2x hotel ** a 3x turistická ubytovna
  • 6x nocleh v soukromí s polopenzí
  • 1x noční lehátkový vlak
  • vstupné do NP a registrační poplatky
  • informační materiály
  • český průvodce.
Pořadatel:
CK Adventura
Velikost skupiny:

10–14 účastníků

Klima:
Oblast leží na zeměpisné šířce odpovídající střednímu Polsku. Léta bývají poměrně teplá a Bajkal vytváří příznivé mikroklima pro udržení jasného počasí, které ale nevylučuje náhlé zvraty.
Náročnost:

Turistická infrastruktura je většinou skromná, ale funkční. Zhruba v polovině ubytování je třeba počítat pouze se suchým WC. Často nás čekají přesuny po drncavých silnicích. Možnost kratších pěších výletů bude na Olchonu a v okolí Aršanu.

Fotogalerie
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů