Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Moskevský Kreml a Rudé náměstí
  • Nádherná příroda Bajkalu
  • Ulánbátar a malebný NP Tereldž
  • Dlouhá zeď a Zakázané město v Pekingu

Transsibiřská magistrála, nejdelší železniční trať světa, nabízí vytrvalým cestovatelům dva nejvzdálenější cíle – Vladivostok a Peking. K naší úspěšné cestě na ruský Dálný východ nabízíme na přání mnohých z vás i tuto variantu. V Burjatsku za Bajkalem opustíme klasickou sibiřskou trasu, zamíříme k jihu do Mongolska a dále přes poušť Gobi do čínského Pekingu. Tím si elegantně zpestříme putování Ruskem o návštěvu kulturně i typem krajiny zcela odlišných oblastí a poznáme hlavní města dvou starobylých říší i jejich okolí.
Nejrychlejší expresní vlaky zvládají tuto trasu za pět dní a nocí. My samozřejmě nepojedeme bez přestávky, cestu si rozložíme na sedm úseků se zastávkami na těch nejpozoruhodnějších místech. Vlaky jsou vždy lůžkové či lehátkové a celkem šest nocí ve vlaku, prostřídaných sedmi nocemi v hotelech, nám pomůže zvládnout 7622 kilometrů trati v rozumném časovém rozpětí.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1.–2. den

Letecky Praha – Moskva:prohlídka města – Kreml a Rudé náměstí , chrám Vasila Blaženého, obchodní dům GUM, chrám Krista Spasitele, nový park Zarjadje, pěší zóna starého Arbatu, moderní Nový Arbat, vyhlídka na Vrabčích horách, dle času i letní sídlo Kateřiny Veliké s přilehlým parkem Caricyno; druhý den večer odjezd nočním vlakem po Transsibiřské magistrále.

3. den

Kazaň: prohlídka starobylého centra na řece Volze kazaňský Kreml , ulice Baumana, katedrála sv. Petra a Pavla, fakultativně chrám Všech náboženství; večer odjezd nočním vlakem.

4.–5. den

Dopoledne přejezd přes Ural do Asie; Jekatěrinburg – náměstí Roku 1905, chrám Na krvi, vyhlídková plošina na vrcholu jednoho z moderních mrakodrapů, jezero v centru města, místo největšího pohřebiště československých legionářů na světě a jejich památník na Michailovském hřbitově; nocleh v hotelu a 2. den výlet k hraničnímu monumentu mezi Evropou a Asií a k místu pohřebiště carské rodiny Ganina Jama; večer odjezd na druhý nejdelší úsek magistrály (2 noci a den).

6. den

Přejezd západní Sibiří přes Omsk a Novosibirsk a přes mohutné řeky Irtyš a Ob.

7.–8. den

Krasnojarsk s atraktivní polohou na veletoku Jenisej a v předhůří Východního Sajanu – výlet minibusem do přírodní rezervace Krasnojarské Stolby s unikátními skalními útvary a s výhledy na Jenisej – relaxace v přírodě a možnost pěší turistiky; druhý den odjezd vlakem k Bajkalu.

9. den

Irkutsk – tradiční metropole střední Sibiře na řece Angara přezdívaná „Paříž Sibiře“: centrum, nábřeží, pravoslavné chrámy, dřevěné domy děkabristů, Znamenskij monastýr; nocleh v hotelu.

10. den

Přejezd minibusem k nedalekému jezeru Bajkal  do letoviska Listvjanka – rybí trh, okružní plavba lodí po jezeře, rybí trh se slavným bajkalským omulem, možnost vycházek borovými lesy po kopcovitém pobřeží; návštěva něrpinária (něrpa je endemický bajkalský tuleň) nebo zajímavého muzea Bajkalu; nocleh v typickém dřevěném penzionu.

11. den

Ráno návrat do Irkutsku a denní přejezd vlakem okolo Bajkalu (významná část tohoto úseku vede hornatou krajinou s výhledy na jihovýchodní pobřeží) do Ulan-Ude, centra autonomního buddhistického Burjatska – večer prohlídka příjemného centra s monumentální hlavou Lenina na centrálním náměstí; nocleh v hotelu.

12. den

Výlet minibusem do hlavního buddhistického kláštera v Rusku – Ivolginského dacanu; odpoledne odjezd vlakem do Mongolska.

13. den

Ráno příjezd do Ulánbátaru – prohlídka největší jezdecké sochy světa znázorňující Čingischána; přejezd do NP Tereldž – malebné zalesněné hory s vyhlídkami a jedinečnými skalními útvary (Želví skála aj.); nocleh v tradičním jurtovém kempu.

14.–15. den

Ulánbátar – prohlídka centra, buddhistické kláštery Gandan, Muzeum historie, památník Zaisan, Bogdchánův Zimní palác; večer představení mongolského folkloru; nocleh v hotelu a druhý den přejezd do Číny.

16. den

Peking: prohlídka areálu Letního paláce  – letní sídlo čínských císařů na břehu jezera Kunming (Kchun-ming) v podhůří Západních hor; procházka starými mizejícími uličkami Pekingu; večer fakultativně místní specialita – pekingská kachna a nocleh v hotelu.

17. den

Peking: procházka po náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) a prohlídka tzv. Zakázaného města  – nejrozsáhlejší palácový komplex na světě; návštěva chrámu Nebes  – místo, kam se chodívali „synové nebes“ modlit za dobrou úrodu; nocleh v hotelu.

18. den

Celodenní výlet na Dlouhou zeď, nazývanou také Velká čínská zeď – procházka po Zdi; cestou zastávka u olympijských sportovišť v Pekingu – Ptačí hnízdo, Vodní kostka; nocleh v hotelu.

19. den

Peking – Praha: ráno transfer na letiště a letecky domů.

Termíny zájezdu

DVOJNÁSOBNÁ SLEVA pro stálé klienty!

Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • letenka Praha–Moskva / Peking–Praha (vč. všech poplatků)
  • 9x hotel ***, 1x turistická ubytovna a 1x jurtový kemp s plnou penzí
  • 11x snídaně
  • 6x lehátkový vlak (7 nocí – v závislosti na jízdním řádu – podrobněji viz "Praktické"/Ubytování) a 1x denní vlakový přejezd
  • místní transfery minibusy aj.
  • 1x loď (okružní plavba po Bajkalu)
  • exkurze do NP Stolby
  • vstupné do památek v Mongolsku
  • informační materiály
  • český průvodce a v Mongolsku a Číně i místní průvodce.
V ceně nezahrnuto (platí se na místě):

vstupné do památek mimo Mongolsko (do 2000 Kč), ostatní stravování a případná individuální doprava ve městech.

Poznámka:

Časový harmonogram může být upraven dle aktuálního jízdního řádu.

Víza:

Pokud u nás objednáte vyřízení ruských a mongolských víz, počítejte prosím s tím, že bude potřeba fyzicky odevzdat pas nejpozději dva měsíce před konáním zájezdu.

Čínská víza:

Od 18. 10. 2019 došlo k zásadní změně v zajišťování čínských víz, kdy je nutná osobní návštěva vízového centra v Praze každým žadatelem o čínské vízum kvůli pořizování otisků prstů. Z tohoto důvodu již není naše (ani žádná jiná) CK schopna za většinu klientů víza zajistit.

Pro zajištění víza je nutné vyplnit obsáhlou žádost o vízum s různými osobními informacemi a naskenovat fotografii dle požadavků čínské ambasády. Celá žádost se vyplňuje on-line přes webové stránky na počítači a je v angličtině. Po jejím ukončení je třeba se na návštěvu vízového centra objednat – opět přes webovou stránku, která je taktéž v angličtině.
Klienti před zájezdem obdrží podrobné instrukce, jak žádost vyplnit, spolu s potřebnými informacemi k cestě. 
Za čínské vízum se platí v hotovosti nebo kartou přímo při podání žádosti, a to částka 2700 Kč/os.

Od otisků prstů a návštěvy vízového centra jsou osvobozeny děti do 14 let a osoby nad 70 let věku a dále ti, jimž byly na tomtéž vízovém centru nebo na čínské ambasádě sejmuty otisky prstů v uplynulých 5 letech a kteří cestují stále na týž pas. 

Doporučujeme pročíst podrobnější informace o celém postupu zajištění čínského víza, které najdete zde: Čínská víza.

Pořadatel:
CK Adventura
Velikost skupiny:

10–15 účastníků

Klima:

Budeme se přesouvat postupně k jihovýchodu v rozsahu zeměpisné šířky například od Polska po Rumunsko, takže počasí lze očekávat celkově obdobné jako u nás.

Ubytování:

Ubytování v hotelech *** s WC a teplou srchou na pokoji, jedna noc v „turbáze“ ve dvoulůžkových pokojích a jedna noc v jurtě pro čtyři osoby. Jednolůžkový pokoj je v hotelech na vyžádání za příplatek.

Ruské vlaky mají dvě kategorie vagonů. Kupejnyj vagon má uzavřená kupé pro 4 osoby se sklopnými lůžky dole a ve střední poloze, nejvyšší patro je určeno pro zavazadla. Plackartnyj vagon má obdobná lůžka, ale kupé nemají čelní stěnu do uličky a na protilehlé straně uličky jsou ještě 2 lůžka rovnoběžná se směrem jízdy. O každý vagon se pečlivě stará děžurnyj, který vydává čisté povlečení. Kupejnyj vagon nabízí více prostoru a soukromí, plackartnyj zase možnost užít si neformální družnou atmosféru a těsnější kontakt s domácími pasažéry. Všechny přejezdy absolvujeme v kupejnom vagonu.

Stravování:

Užijeme si stravování z bohatých místních zdrojů – samozřejmě také masové taštičky pelmeně, palačinky blinčiki, u Bajkalu a u velkých řek ryby, velký výběr z mnoha druhů piva atd. Ve vlacích je restaurační vagon a v každém vagonu kypjatok s vroucí vodou na samoobslužnou přípravu čaje, kávy, instantních polévek apod. Vše za ceny srovnatelné či nižší oproti českým.

Fotogalerie
Zajímavosti

Jako čtení do vlaku vám doporučujeme některou z knížek legionářské literatury, jež vás přenese do doby, kdy magistrálu v celé její délce ovládly na sklonku první světové války i po ní československé legie, odříznuté bolševickou revolucí, které tudy přes Vladivostok mířily k domovu asi nejdelší oklikou, jakou kdy světové dějiny vojenských přesunů zaznamenaly.

Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů