Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Největší přírodní krásy Střední Asie
  • Rušné bazary a svět tradičních pastevců a jurt
  • Pestrost a tolerance náboženství s příměsí sovětské minulosti
  • Koupání v jezeře Issyk-kul, monumentální Čarynský kaňon

Vydejme se poznat středoasijskou exotiku v tomto „vysokohorském balení“, které ale není náročné na fyzickou zdatnost účastníků. Nejdříve se podíváme do největšího vnitrozemského státu světa Kazachstánu, země s rozmanitou krajinou od stepí a pouští až po jezera a vrcholky hor. Na zájezdu objevíme jihozápadní část Kazachstánu okolo bývalého hlavního města Almaty, kam zasahují severní hřebeny pohoří Ťan-šan v podobě kouzelného Zailijského Alatau. Horské scenerie na chvíli vystřídá krajina jako z Marsu v národním parku Altyn Emel s vysokými zpívajícími dunami, podíváme se i do kazašského „Grand Canyonu“ v údolí Čaryn. Následujících osm dní programu zasvětíme sousednímu Kyrgyzstánu, zemi vysokých hor a polodivokých koní s průměrnou nadmořskou výškou 2750 metrů nad mořem. Ohromí nás krásy mohutného centrálního Ťan-šanu neboli „Nebeských hor“ v pohoří Terskej Alatau, vykoupeme se v místním „moři“, mírně slaném Issyk-kulu, projdeme se jeho nádherně členitým jižním pobřežím a z koňského sedla si plně vychutnáme horské vrcholky odrážející se na křišťálově čisté hladině jezera Song-köl. Cestou do Biškeku nemineme slavnou věž Burana a s touto přátelskou zemí se rozloučíme vycházkou v okouzlujícím pohoří Kyrgyz Alatau.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1.–2. den

Praha – Almaty: přílet, ubytování a prohlídka města – centrální Náměstí Republiky, Zelený bazar, vyhlídková plošina z hory Kok Tobe, nejvýše položené kluziště na světě Medeo a vysokohorské středisko Šymbulak.

3. den

Almaty – Issyk-kul: výlet k jezeru Issyk (1760 m n.m.) zasazenému mezi malebnými kopci pohoří Zailijský Alatau; procházka soutěskou podél řeky Turgen k místním vodopádům a návrat do Almaty.

4. den

Přejezd do údolí řeky Ili v srdci NP Altyn Emel – poslech unikátní „zpívající“ písečné duny, v jejímž písku je dle legendy pochován sám Čingischán; nocleh v guesthousu s tradičním pohoštěním.

5. den

Čarynský kaňon – pískovcové masivy rozličných tvarů tvořící tzv. Dolinu zámků a tyčící se do výšky až 300 metrů; přejezd kazašsko-kyrgyzské hranice a nocleh v Karakolu.

6.–7. den

Karakol: ze základny absolvujeme dva výlety – první den keskalním útvarům v dolině Džety Öguz s obědem v tradiční jurtě; odpoledne prohlídka Karakolu – Dunganská mešita a pravoslavný chrám Svaté Trojice; druhý den terénním autem do nádherné doliny Karakol – možnost půldenní túry údolím s výhledem na zaledněný Karakolský štít, nejvyšší pětitisícovku pohoří.

8. den

Přejezd k jižnímu pobřeží Issyk-kulu – koupání na písečných plážích, krátká túra kaňonem Skazka, charakteristickým rudě zbarvenými skalními útvary; večeře a nocleh v místní jurtě.

9.–10. den

Přesun k druhému největšímu kyrgyzskému jezeru Son-köl (3010 m), malebně obklopenému horskou stepí s pastevci a stády koní i dobytka a věncem hor – pěší výlet po pobřeží nebo možnost projížďky na koních; 2x nocleh v tradičních jurtách.

11. den

Přejezd do Biškeku – cestou návštěva minaretu Burana z 11. stol., prohlídka hlavního města – náměstí Ala-Too, místní parky a Ošský bazar.

12.–13. den

Závěrečný výlet do nedalekého pohoříKyrgyz Alatau, do NP Ala-Arča – túra k ledovci Ak-Saj, návrat do Biškeku; druhý den letecky zpět do Prahy.

Termíny zájezdu

DVOJNÁSOBNÁ SLEVA pro stálé klienty!

Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • letenka Praha–Almaty / Biškek–Praha (vč. všech poplatků)
  • kompletní doprava minibusem a terénními auty do hor
  • 8x hotel se snídaní
  • 3x nocleh v tradičních jurtách s polopenzí
  • 1x nocleh v guesthousu s polopenzí
  • 7x oběd během pobytu
  • vstupné do NP
  • 2x lanovka na Kok-Tobe a Medeo-Šymbulak
  • informační materiály
  • průvodce CK a místní průvodce.
Pořadatel:
CK Adventura
Fotogalerie
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů