Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Nejlepší tropické národní parky Střední Ameriky
  • Krásná příroda i relaxace na bělostných plážích
  • Pěší výlety s pozorováním místní fauny a flory
  • Ochutnávka skvělé kostarické kávy

Kostarika je jedinečná! Na rozloze menší než Česká republika nalezneme téměř čtyřtisícové hory, pobřeží Pacifiku i Karibského moře, nedotčené tropické pralesy, desítky kilometrů opuštěných pláží lemovaných kokosovými palmami, vodopády, činné sopky, korálové útesy i mimořádně bohatou paletu živočišných a rostlinných druhů. Nabízíme vám poznat vstřícnou, sympatickou zemi s nezaměnitelným středoamerickým koloritem, která se vzorně stará o své přírodní bohatství a vytváří tak nejlepší příležitost pro aktivní poznávání tropické přírody v rámci celého latinskoamerického regionu. Čekají nás pěší vycházky a výlety do různorodých národních parků, od horského mlžného lesa v Cordilleře de Talamanca až po přímořské tropické pralesy na poloostrově Osa, kde si bohatě užijeme bujné zeleně, opojného vzduchu nabitého kyslíkem a vláhou i pozorování papoušků, opic, tukanů, leguánů a dalších obyvatel pralesa. Samozřejmě nevynecháme romantické koupání na krásných odlehlých plážích Pacifiku i Karibiku a odvážnější zájemci i skvělý rafting unikátním kaňonem řeky Pacuare, která se řadí mezi deset nejkrásnějších raftových řek světa. 
Prodloužení zájezdu do sousední Panamy obohatí náš program především o Panamský průplav, velkolepé technické dílo malebně zasazené do okolní přírody, a o cenné komplexy koloniální architektury při pacifickém i karibském pobřeží.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1. den

Letecky Praha – San José.

2. den

NP Poás – minibusem na činný vulkán, vycházka kolem kráterového jezera obklopeného tropickou vegetací; během návratu fakultativní návštěva kávových plantáží včetně odborného výkladu.

3. den

San José – návštěva unikátního muzea Zlata a předkolumbovských kultur, dále minibusem přes Cartágo s návštěvou okouzlující baziliky de Nuestra Señora de los Angeles. Dále přejezd horskou silnicí přes sedlo hřebene Cordillery de Talamanca (3300 m) do San Gerarda de Dota.

4. den

NP Los Quetzales – nocovat budeme ve stylových lodžích v nitru horského mlžného pralesa a čekají nás zde pěší výlety s pozorování přírody a snad i její zdejší perly, krásně zbarveného vzácného ptáka quetzala. V podvečer přejezd do San Gerarda de Rivas.

5. den

NP La Amistad  – půldenní výlet do přírodní rezervace Cloud Bridge, situované na úpatí nejvyšší hory Kostariky – Cerro Chirripó (3820 m), pozorování přírodních krás horského mlžného pralesa, odpoledne relaxace v přírodních termálních pramenech.

6.–7. den

Přejezd do městečka Sierpe; odtud pronajatým člunem po přílivové řece s ekosystémem mangrovů až  do pacifické zátoky Drake Bay, kde údajně kotvil tento slavný pirát a mořeplavec. Druhý den fakultativní lodní výlet do ostrovní rezervace Isla del Caňo s koupáním a šnorchlováním nebo výlet na poloostrově Osa v okolí Drake Bay po liduprázdných plážích Pacifiku a koupání.

8.–10. den

NP Corcovado, nejrozsáhlejší území primárního tropického deštného pralesa ve Střední Americe – lodí z Drake Bay podél pobřeží poloostrova Osa do srdce nár. parku, 2x nocleh na rangerské stanici Sirena, pěší výlety džunglí i po odlehlých oceánských plážích, koupání v Pacifiku, velká šance na pozorování zvířat (papoušci ara, tukani, lenochodi, mravenečníci opice, leguáni, tapíři). Třetí den návrat člunem do Sierpe a následující den přejezd do centrální Kostariky do Turrialby.

11.–14. den

Karibské moře – přejezd do Puerto Viejo de Talamanca, cestou možnost fakultativního raftingu kaňonem řeky Pacuare, která právem patří mezi deset nejkrásnějších raftových řek na světě; celodenní program v NP Cahuita – přímořský tropický prales, krásné pláže, koupání, korály; fakultativně možnost projížďky na kole a návštěva přírodní rezervace Gandoca-Manzanillo s překrásnými pobřežními sceneriemi; poslední den přejezd do San José.

15.–16. den

Rozloučení s Kostarikou a letecky zpět do Prahy.

15.–19. den

PRODLOUŽENÍ O PANAMSKÝ PRŮPLAV

15.–16. den

Letecky do Panamy; hl. město Panama City – staré koloniální centrum Casco Viejo, rybí trh, nábřeží Balboa, muzeum průplavu aj., Panamský průplav – sledování velkých lodí a práce pacifického zdymadla Miraflores z pozorovatelny, pralesní zoo s místní faunou.

17. den

Minibusem napříč Panamskou šíji ke Karibiku, starobylé přímořské koloniální městečko a pevnost Portobelo-San Lorenzo, dále Panamský průplav – opět pozorování lodí a obdivuhodné práce atlantického zdymadla Gatún z bezprostřední blízkosti. Zpět do Panama City minibusem.

18.–19. den

Rozloučení s Panamou a letecky zpět do Prahy.

Termíny zájezdu
Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • průvodce CK a služby místních průvodců
  • letenka vč. všech poplatků Praha–San José–Praha ve výši 25 000 Kč (při prodloužení Praha–San José–Panama City–Praha ve výši 28 000 Kč)
  • pronajaté minibusy a 3x loď
  • 13x hotel či bungalov (+ v prodloužení ještě 3x hotel)
  • 1x nocleh na rangerské stanici v NP Corcovado s polopenzí
  • vstupy do NP dle programu + vstup na pozorování ptáků quetzalů + vstup na Cloude Bridge
  • + v prodloužení i vstupy na Panamský průplav (Miraflores a Gatún)
  • informační materiály.
V ceně nezahrnuto (platí se na místě):

odletová taxa z Kostariky – asi 29 USD

Poznámka:

U termínů, kde je uvedena registrace ESTA za příplatek, se poletí přes USA. Pro tranzit přes USA je potřeba biometrický pas a registrace ESTA, nebo pas s platným vízem.

POZOR! Od 21. 1. 2016 platí změněné podmínky pro cestování v rámci bezvízového styku. Pokud občan ČR cestoval kdykoliv po 1. 3. 2011 do Iráku, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie a Súdánu, nemůže k cestě do USA využít ESTA (Visa Waiver Program), ale musí na Velvyslanectví USA požádat osobně o vízum. Více na stránkách MZV.

Fakultativní služby:
  • lodní výlet na Isla Caňo – asi 95 USD
  • rafting na Pacuare – asi 99 USD
  • návštěva kávové planáže – asi 20 USD
  • horké prameny – asi 10 USD
  • zapůjčení kola v Puerto Viejo – asi 5 USD
  • návštěva zvířecí ozdravovny – asi 20 USD
  • vstupné do vesnice Cahuita (dobrovolné) – asi 5 USD
Pořadatel:
CK Adventura
Velikost skupiny:

9–16 účastníků

Klima:

vlhké tropické, ale v suchém období, kdy lze očekávat přechodné srážky obvykle jen odpoledne v horách. Průměrné teploty bývají – vzduch 29 °C, voda 27 °C bez velkých výkyvů.

Ubytování:

Ubytování bude rozmanité. Ve městech v běžných turistických hotelech, někdy v bungalovech. 1 noc strávíte jen pod moskytiérami pod přístřeškem v NP Corcovado.

Pokoje v hotelích a bungalovech jsou standardně 2lůžkové, často typu matrimonial (jedno široké dvojlůžko), v NP Corcovado na matracích pod střechou na příjemné vzdušné terase v rangerské stanici (k dispozici zdarma moskytiéra i lehčí deka), případně ve 4lůžkovém pokoji.

2x budete ubytovaní v menším hotelu De Montaňa El descanso v San Gerardo de Rivas. Jedná se o rodinný hotel s výbornou kuchyní (každá skupina si ji velice chválí), avšak hotel je menší a může dojít k tomu, že některé pokoje budou mít sdílenou koupelnu a WC.

Stravování:

Některé hotely nabízí v rámci ubytování také snídaně (3x snídaně v Puerto Viejo, 1x snídaně v Sierpe). Ostatní stravování je individuální z místních zdrojů s dopomocí průvodce – restaurace, supermarkety, trhy, levné tropické ovoce. V NP Corcovado dostanete večeři a snídani, na rangerské stanici je k dispozici restaurace (cca 25 USD za jídlo).

Náročnost:

Plánujeme převážně kratší vycházky a výlety, občas ztížené náročnějšími klimatickými podmínkami, zejména v NP Corcovado (horko a vlhko). Dle potřeby vám nabídneme alternativní trasy.

Fakultativní rafting je střední obtížnosti, zvládne ho i odhodlanější začátečník, ale je třeba umět plavat.

Fotogalerie
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů