Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Štědrý večer v hlavním městě Kuby
  • Silvestrovský přípitek s „Cuba libre“ ve Viňales
  • Relax na karibských plážích
  • Vánoční čas strávený v poklidu
  • Hory, tropická příroda i koloniální architektura

Prožijte Vánoce a konec roku netradičně. V zemi plné hudby a tance, v zemi podmanivé salsy, v zemi s nádhernou koloniální architekturou a pestrou přírodou. Na Kubě. Štědrý večer strávíme v krásném městečku Baracoa, Nový rok oslavíme se sklenkou vyhlášeného rumu či některým s kubánských koktejlů. Odpočineme si, vykoupeme se na písečných plážích Karibského moře, navštívíme nejpřitažlivější místa této země. Ubytování v soukromí nám umožní blíže poznat skutečný život přátelských a pohostinných Kubánců, poznamenaný léty izolace a autoritářského socialismu. Vřele doporučujeme polopenzi u hostitelských rodin, výběr jídla je vždy pestrý a bohatý. Prožijte Vánoce a konec roku s nezapomenutelnými zážitky.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1. den

Letecky Praha - Havana.

2.–3. den

Havana  – hlavní a zároveň největší město krásného karibského ostrova Kuba; město nabité jedinečnou elektrizující atmosférou; prohlídka města, kde se snoubí historie se současností. Havana Vieja – staré město plné koloniálních památek zapsané v seznamu světového dědictví UNESCO, procházka novou Havanou, která se snaží být jako každá jiná metropole; Plaza Vieja – centrum starého města; Capitolio nacional – úchvatná monumentální budova považovaná za nejúchvatnější budovu metropole je bývalým sídlem kubánského kongresu a současným sídlem kubánské akademie věd; Muzeum rumu s ochutnávkou; všudypřítomné pomníky kubánských revolucí, pevnost El Morro, Floridita – oblíbený bar Ernesta Hemingwaye a kolébka nápoje "daiquirí".

4. den

Santa Clara – prohlídka tohoto malebného univerzitního města, které je spjato úzce s Che Guavarou; Parque Vidal – rozlehlé náměstí s impozantními koloniálními a neoklasicistními budovami, budova divadla La Caridad, bývalé sídlo radnice Palacio del Gobierno Provincial, dle času návštěva památníku a mausolea význameného revolucionáře Che Guavary, Museo Memorial del Ernesto Che Guevara. Přejezd do Trinidadu.

5. den

Trinidad – proslulé koloniální město s množstvím památek, muzeí a jedinečnou atmosférou, Casco Histórico – uličky lemované krásnými koloniálními domy; Plaza Mayor – náměstí v neoklasicistním stylu, kde místní odpočívají na lavičkách pod palmami; Iglesia Parroquial de la Santísima Trinidad – kostel z 19. stol.; Palacio Brunet – dům, ve kterém sídlí muzeum nábytku a porcelánu. Návštěva koloniálního cukrovaruManaca Iznaga (cca 30 km). Večer s kubánskou hudbou a možnost ochutnávky skvělého "Cuba libre".

6. den

Pláž Ancón – odpočinek na pláži s průzračným mořem; možnost šnorchlování. V některém z barů doporučujeme ochutnat místní specialitu coco loco – rum s kokosovým mlékem podávaný v kokosovém ořechu.

7. den

Topes de Collantes – fakultativní možnost návštěvy chráněné oblasti v pohoří Sierra del Escambray – nenáročná procházka panenskou krajinou s mnoha vodopády a kaňony, pozorování fauny a flory (do 5 km). Případně volný den na plážích kolem Trinidadu.

8.–9. den

Cienfuegos  – prohlídka neoklasicistního centra města; přejezd do západní části ostrova spojený s průjezdem pobřeží Zátoky Sviní, místem vylodění kontrarevolucionářů v r. 1961; návštěva krokodýlí farmy v Guamá. Ubytování v hotelu s příjemnými bungalovy nad vodou.

10. den

Soroa – cestou do Viňales návštěva krásné botanické zahrady, která je věnována výzkumu orchideí; návštěva zahrady s velkým počtem druhů květin a rostlin z celého světa; prodhlídka domu zakladatele botanické zahrady Tómase Felipa Camacha, který slouží jako muzeum; procházka po chodníčcích a schodech k El Salto de Soroa s možností koupání. Odjezd do oblasti Pinar del Río.

11.–13. den

Region Pinar del Río – fotogenický kuželový kras s homolovitými tvary hor (mogoty) v údolí Viňales; ukázka výroby doutníků, ruiny Hacienda Cortina a návštěva jeskyně Los Portales – velitelského stanoviště Che Guevary.

14. den

Havana  – bohaté koloniální paláce, pevnosti a chrámy, nejstarší divadlo Nového světa, všudypřítomné pomníky všech kubánských revolucí, návštěva centra nové Havany La Rampa; procházka po nábřeží El Malecón.

15. den

Letecky zpět do Prahy.

Termíny zájezdu
Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • průvodce CK
  • letenka vč. všech poplatků Praha–Havana–Praha ve výši 27 000 Kč
  • doprava pronajatým minibusem
  • 2x hotel *** a 10x ubytování v soukromí (2l. pokoje se sprchou a WC)
  • štědrovečerní večeře v kubánském stylu
  • vstupné ke Cueva de los peces
  • informační materiály.
V ceně nezahrnuto (platí se na místě):

Vstupné / fakultativní aktivity (1 CUC = 1 EUR): Muzeum rumu v Havaně – cca 7 CUC, botanická zahrada v Soroa – cca 10 EUR, krokodýlí farma v Guama – 5 CUC, projížďka starými "amerikami" v Havaně – cca 45 CUC/30 minut, Topes de Collantes – cca 60 EUR (sdílený výlet 6–7 h v angličtině či španělštině).

Poznámka:

Lety na Kubu operuje letecká společnost Aeroflot s přestupem v Moskvě.

Upozornění:

Obecně jde o cestovatelsky trochu náročnější zemi vlivem tropického klimatu a slabší infrastruktury. Je třeba se připravit na občasné improvizace při dopravě, ubytování apod. Více informací hledejte v sekci "Praktické" pod hesly Ubytování, Stravování a Doprava.

Víza:

19. ledna 2000 přestala platit bezvízová dohoda mezi ČR a Kubou a od tohoto data potřebují čeští turisté k cestě na Kubu víza. Pokud se jedná o turistický pobyt, uděluje kubánský konzulát vízum ve formě turistické karty. Tato karta může být vyřízena v rámci turistického pobytu přes cestovní kancelář Adventura. Turistická karta opravňuje k pobytu na území Kuby po dobu 30 dnů. Turistickou kartu je nutno si obstarat před odletem na Kubu, protože ji nelze získat po příletu na kubánské letiště. 

Kubánské vízum má papírovou formu, není tedy vkládáno do pasu. Klientům, kteří si vízum zajistí přes CK Adventura, bude doklad předán na letišti před odletem. Pro zajištění víza je nutné CK Adventura poskytnout správné pasové údaje – číslo pasu, datum expirace a datum narození. 
Pas musí mít platnost ještě 6 měsíců od data návratu z Kuby. Více informací na stránkách MZV.

Pořadatel:
CK Adventura
Velikost skupiny:

8–18 účastníků

Klima:

tropické, vzduch obvykle 25–31 °C, bez velkých výkyvů.

Ubytování:

Počítáme s ubytováním v hotelech a především v soukromí – tzv.“casas particulares“ (jsou často interiérově značně originální), které je povoleno v posledních letech jako jedna z mála forem soukromého podnikání. Ale jenom v malokapacitní formě, takže budeme vždy rozptýleni ve více domech po jednom či maximálně dvou pokojích. S tím souvisí většinou časově trochu náročnější ubytovávání po příjezdu do nového místa. Průvodce bude pro vás připravovat ubytování již několik dní předem, nicméně na rezervování se nelze vždy plně spolehnout a leccos bude nutné doladit až po vašem příjezdu na místo.

Pokoje mají standardně k dispozici sprchu a WC, jsou vybaveny ložním prádlem a ručníky, někdy jsou s klimatizací, někdy pouze s ventilátorem. V Latinské Americe je zcela běžně velká část pokojů vybavena dvojlůžkem (tzv. matrimonial), což v případě párů není problém. Pro ostatní dvojice se pokusíme zajistit pokoje se dvěma lůžky (tzv. dobles), ale nelze to vždy garantovat dopředu.

Stravování:

Individuálně – většinou s možností snídaně nebo polopenze u hostitelské rodiny za cenu asi 10–13 EUR/den a dále je možné zakoupit nápoje (1,5 l balené vody 2 EUR, pivo – 1 EUR). Na většině míst budou také k dispozici bistra, restau­race i skromně zásobené obchody. Stravování v rodinách ubytovatelů je zároveň vítanou výpomocí v jejich nelehké roli drobných podnikatelů.

Sterilizace vody: Zakupte si sterilizační přípravek na nouzovou úpravu vody pro osobní potřebu. Tyto prostředky lze zakoupit na hygienických stanicích i ve vybraných lékárnách nebo přes internet. Pro osobní úpravu pitné vody doporučujeme některý z osvědčených sterilizačních a desinfekčních prostředků od těchto firem: www.katadyn.cz, www.steripen.czwww.aquapluscz.eu/aqstercz/index.php a www.sanosil.cz.

Fotogalerie
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů