Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Třítisícový Džebel Šams a nejhlubší kaňon Arabského poloostrova
  • Hliněné hrady vnitrozemí
  • Pláže, rybářská města a tůně horských údolí
  • Pevnosti, paláce a trhy Maskatu

Omán má pověst nejčistší a nejbezpečnější arabské destinace, ale teprve s terénním autem objevíme, co vše Omán ukrývá. Čekají nás divoká i kultivovaná horská vádí s datlovými háji, potoky, tůněmi a jeskyněmi, štíty s tisícimetrovými skalními stěnami i zapomenuté vesničky vysoko v horách, písečné duny i krásné a neporušené pobřeží. Uvidíme mořské želvy kladoucí vejce i staleté horské jalovce. Na cestě krajinou skal, kamenů a písků nás přitom stále bude doprovázet voda – na mořských plážích, při koupání v horských tůních, zurčící v palmeriích v nespočetných faladžích – zavlažovacích kanálech, jejichž tisíce kilometrů dlouhý systém je jednou z ománských pozoruhodností zapsaných na Seznam UNESCO. Výstavní, ale tradici respektující hlavní město, nespočetné hliněné pevnostní stavby a tajemné hrobky prehistorické civilizace doplní naši ománskou mozaiku. Zájezd střídá lehké pěší trasy ve vádích či v horách s koupáním v moři i v horských tůních a s návštěvami hradů, historických měst a přírodních rezervací.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1.–2. den

Praha (Vídeň) – Maskat: nocleh a prohídka – staré město, palác sultána Kábúse; krátký pěší výlet skalnatým pobřežím přímo v hl. m., trh v Mutrah.

3.–4. den

Maskat – Súr: mešita sultána Kábúse a terénem na východ podél pobřeží Ománskéhozálivu – koupání na opuštěných mořských plážích i pod vodopády horských vádí, nejkrásnější horský kaňon Ománu – vádí Šáb, pod vodou do jeskyně s vodopádem, rezervace mořských želv v Ras Al Džins, výroba dřevěných lodí v rybářském městě Súr.

5.–6. den

Al Hamuda – unikátní mešita  z 11. stol. s 52 kupolemi, útesy pobřeží Indického oceánu, výprava do vlnících se písků oblasti Wahiba, nocleh v poušti; horské tůně a jeskyně vádí Bani Chálid, palmové oázy plné vesnic a pevností a beduínské velbloudí trhy, městečka Sinaw a Adam – stará hliněná architektura měst na pomezí pouště.

7.–9. den

Vnitrozemský horský Omán: bývalé hlavní město Nizwa s rozlehlou pevností a starým městem; kilometry faladží  rozvádějících vodu z hor v Birkat al Mawz, malebné horské vesnice s terasovými políčky ve skalnatých srázech náhorní planiny Sayq, „zelené hory“ – Džabal Achdar, bizarní hliněné hrady Džabrinu a Bahly vesnice Misfat s horskými palmeriemi, vesnička postavená ve skalní kapse uprostřed tisícimetrové skalní stěny nejvyšší hory Ománu Džebel Šams (3070 m); pěší výlet ve svazích ománského "Grand Canyonu" vádí Ghul – nejhlubšího vádí Arabského poloostrova a procházka po jeho dně.

10.–11. den

Průjezd srdcem hor v terénních autech – horské vesnice s datlovými háji v divokých skalnatých údolích, vádí Bani Auf s vesnicí Bilad Sayt v mohutném skalním amfiteátru západního Hadžaru; před návratem do Maskatu hrad Nakhl a horké prameny v podhůří.

Poznámka: V případě nepřízně počasí bude cesta vádím Bani Auf do Bilad Sayt nahrazena výpravou do horských údolí s asfaltovýmí silnicemi.

12.–13. den

Maskat – Praha: Qantab – rybářskou lodí na písečné pláže a volné odpoledne v Maskatu; v noci odlet do ČR.

Termíny zájezdu

DVOJNÁSOBNÁ SLEVA pro stálé klienty!

Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • letenka Praha–Maskat–Praha (vč. všech poplatků) ve výši 14 000 Kč
  • doprava terénními auty
  • 10x hotel
  • 1x pokoj v pouštním kempu a 1x zařízený arabský stan
  • 11x snídaně
  • průvodce.
V ceně nezahrnuto (platí se na místě):

spropitné pro ománského řidiče (doporučeno cca 15 USD) a vstupy (cca 50 USD).

Víza:

Vízum do Ománu se vyřizuje předem individuálně online (včetně platby ve výši asi 50 USD).

Pořadatel:
RNDR. Pavel Kumpán - Geos travel
Velikost skupiny:

6–12 účastníků

Klima:

Na pobřeží je třeba počítat s vyššími teplotami s maximy kolem 30 °C, noc na Džebel Šams bude naopak chladná s minimy 5–10 °C.

Náročnost:

Zájezd může absolvovat každý zdravý člověk – pěší trasy jsou lehké, s malým převýšením (do asi 300 výškových metrů stoupání a klesání) a do 4 hodin chůze.

Fotogalerie
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů