Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Královská města Rabat, Meknés, Fés, Marrákeš
  • Antické i islámské památky i saharské duny
  • Cedrové lesy a berberské vesnice ve Středním Atlasu
  • Vysokohorská sedla a kaňony Vysokého Atlasu

Průřezový zájezd obsáhne bohatou historii Maroka od antiky přes příchod islámu až po současnost a zároveň nás provede mnoha mimořádnými přírodními lokalitami. Projedeme Maroko od Středního Atlasu přes Vysoký Atlas až na Saharu. Navštívíme královská města a opevněné kasby, setkáme se s exotickým islámským světem i s kulturou původních Berberů. Zanoříme se do súků, kde se dodnes tkají látky na ručních stavech jako před tisíci lety a kde kovotepci zdobí nádoby tradičními motivy. Prohlédneme si náhorní planiny, zasněžené hory i divoké kaňony a navštívíme berberské vesnice v horách. Projdeme se mezi cedry s pobíhajícími hejny makaků a pokocháme se neopakovatelnou krásou Sahary v písečných dunách a oázách.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1. - 2. den

Letecky Praha – Casablanca; královské město Rabat – hradbou obehnaná medína s bohatým tržištěm, opevněná čtvrť s výhledem na ústí řeky Bou Regreg do Atlantiku, Andaluské zahrady, Hasanova věž, Chellah: ruiny starého římského města Sala Colonia a jeho nekropole, mauzoleum Mohammeda V.; večer v královském městě Meknés.

3. den

Římské město Volubilis: největší antická památka Maroka; vyhlídka na Muláj Idrís, nejposvátnější místo Maroka; Meknés – hradby a monumentální brány, mauzoleum zakladatele města, teologická kolej ze 14. stol.

4. den

Fés – exkurze do středověku: prohlídka největší marocké medíny, súků, řemeslnických dílen, barvíren a obchodů, hra zvuků, vůní a barev, pastva pro všechny smysly; noc v horském městě Azrou.

5. den

Procházka cedrovými lesy obývanými makaky; berberské osady ve Středním Atlasu; mohutné prameny (vývěry) řeky Rbia.

6. den

Přes Vysoký Atlas a kaňonem řeky Zíz monumentálně zaříznutým mezi stolové hory; příjezd do pouště – naleziště zkamenělin hlavonožců a „pouštních růží“ na pláních Sahary, návštěva beduínů, vyjížďka terénními auty do pouště; večer pod nejvyššími dunami Maroka – erg Šebbi; fakultativně vyjížďka na velbloudech do písečných dun.

7. den

Historické městečko Rissani; brusírna fosilií; Ketary – podzemní chodby sloužící k zavlažování pouště z dob Římanů; procházka soutěskou Todra; geologický útvar „mozek Země“ v údolí Dadés.

8. den

Vyhled na horská panoramata v soutěsce Dádes; průjezd „Údolím růží a tisíce kaseb (pevností)“, návštěva hliněné pevnosti Skoura; kasby Taourirt ve městě Warzazát.

9. den

Údolí Dra a Zagora - řeka Dra se postupně ztrácí v poušti a podél ní se vine 200 km dlouhá oáza s políčky a palmériemi, lemovaná stolovými horami; pustý masiv Džebel Saghro.

10. den

Židovská čtvrť a tradiční šperkařská dílna ve městečku Amazraou; Tamegroute – „podzemní“ město bývalých otroků a významné poutní místo; keramická dílna.

11. den

Významný ksar (opevěná vesnice) Ait Ben Haddou ; přejezd Vysokého Atlasu vyhlídkovou horskou silnicí průsmykem Tizi n'Tichka (2260 m) do Marrákeše, večer ve víru společenského dění na Jemaa el Fna neboli náměstí Mrtvých.

12. den

Marrákeš – prohlídka města s množstvím památek a s orientální atmosférou (zdobný palác Bahia, palác El-Badi z 16. stol., zajímavé muzeum Dar Si Said, starobylá studentská kolej medresa Ben Youssefa, Koubba / hrobka Almorávidů), rozlehlé súky, řemeslnické čtvrtě, kejklíři, zaříkávači, ochutnávka marocké kuchyně.

13. den

As-Sawíra – dopoledne prohlídka portugalského opevnění na břehu Atlantiku a nákupy dárků v jednom z nejmalebnějších měst Maroka; odjezd podél oceánu dále na sever – podél pobřeží lemovaného ptačími hnízdišti, mokřady, plážemi, útesy, ústími řek tekoucích z Atlasu a rybářskými vesnicemi.

14. - 15. den

Al Džadída – staré portugalské město s působivou medínou; Casablanca a její slavná mešita Hassana II. – procházka po městě architektonických skvostů z dob nadvlády Francouzů; letecky zpět do Prahy.

Termíny zájezdu
Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • průvodce CK a místní průvodci
  • letenka vč. všech poplatků Praha–Casablanca–Praha ve výši 10 000 Kč
  • doprava minibusem
  • výlet do pouště terénními auty
  • 14x hotel se snídaní (2lůžkové pokoje s příslušenstvím)
  • informační materiály.
Pořadatel:
CK Adventura
Fotogalerie
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů