Vyhledat zájezd na mapě

Stručně o zájezdu
  • Nedostupné islandské vnitrozemí – opravdová pustina
  • Mohutné vodopády, aktivní sopky, termální koupele
  • Pozorování papuchálků, vyjížďka na koni, velryby
  • Ubytování v chatách a penzionech, polopenze v ceně

Kdo neprojel islandské vnitrozemí, nezná Island. Teprve tady si uvědomíme jeho neuvěřitelnou odlehlost, sílu a drsnost jeho přírody. Automobil se prodírá lávovými poli, pak náhle brodíme metr hlubokou ledovcovou řeku a následují další desítky kilometrů sopečného písku černého jako noc, abychom viděli to, co má možnost vidět jen málokdo. Místo silnice jen vyjeté koleje, turistická infrastruktura minimální a počasí severské. Budeme si zde právem připadat jako na Měsíci, vždyť také kosmonauti letu Apollo trénovali ve zdejších podmínkách. Ale na druhou stranu: Kde jinde si odpočinout od ruchu měst a stresu civilizace než v místech, kde jsme téměř sami! To vše nám umožní náš terénní automobil Tatra, který jsme si podle svého návrhu nechali přestavět na unikátní 20místný autobus, jenž nám zajistí pohodlí, nezávislost a flexibilitu i v náročném terénu odlehlých oblastí.

Součástí tohoto poznávacího okruhu je i řada nenáročných pěších vycházek a výletů do okolní přírody, z nichž dvě až tři náročnější bude možné vynechat či zkrátit.

Mapa zájezdu
Zájezd den po dni
1. den

Letecky Praha - Keflavík; přílet na Island kolem půlnoci.

2. - 3. den

Reykjavík - centrum příjemného hlavního města, nákup potravin; islandský „zlatý trojúhelník“ - Þingvellir (nejstarší parlament světa pod širým nebem), Geysir (fumarolové pole s proslavenými gejzíry), mohutný vodopád Gullfoss, terénní přejezd vnitrozemím sopečnou pouští mezi ledovci, fumarolové pole Hveravellir s koupáním v termálních pramenech.

4. den

Odpolední výlet za papuchálky (nepovinný) nebo rybaření; koupání v termálních pramenech.

5. den

Přejezd podél fjordů severního pobřeží, lodní výlet za pozorováním velryb (nepovinný); Akureyri – největší město severního Islandu, Ásbyrgi (unikátní skalní formace v bývalém korytě řeky), vodopád Godafoss

6. - 7. den

Kaňon divoké řeky Jökulsá - NP Jökulsárgljúfur, nejmohutnější vodopád v Evropě Dettifoss; jezero Mývatn a jeho vulkanicky mimořádně aktivní okolí - fumaroly, lávová pole, sopky na břehu jezera, procházka parkem se sopečnými skalními útvary; sopka Krafla; večer koupání v termálních pramenech.

8. den

Terénní průjezd pustinami centrálního vnitrozemí do Landmannalaugaru.

9. - 10. den

Landmannalaugar - okružní vycházky či túry v okolních mimořádně barevných horách, vroucí vřídla, teplé potoky, lávové proudy, možnost projížďky na koních, koupání v termálních pramenech; druhý den terénní přejezd na jižní pobřeží.

11. - 13. den

Jižní pobřeží, osada Vík, přímořské útesy Dyrhólaey s ptačími koloniemi, vodopády Skógafoss a Seljalandfoss; přejezd zpět do Reykjavíku, závěrečná prohlídka města, koupání v termálních lázních; poslední den letecky zpět do Prahy.

Termíny zájezdu
Podmínky
V ceně zahrnuto:
  • průvodce
  • letenka vč. všech poplatků
  • doprava komfortním terénním autobusem Tatrabus
  • 11x/10x ubytování v chatách či penzionech
  • 11x/10x polopenze
  • informační materiály.
V ceně nezahrnuto (platí se na místě):

lodní výlet za pozorováním papuchálků (asi 115 EUR), rybaření u Drangey (asi 20 EUR), lodní výlet za velrybami (asi 70 EUR)

Poznámka:

Zářijový termín je mírně zkrácený o 1 den při závěrečném přesunu po jižním pobřeží ostrova zpět do Reykjavíku.

Ubytování je nejčastěji ve 4lůžkových pokojích, ale nejsou k dispozici deky, takže je potřeba mít vlastní spacák. V odlehlejších místech se jedná o společné spaní v jedné místnosti (asi 3 noci).

Přípravu společného stravování zajišťuje průvodce, počítá se s určitou pomocí všech účastníků zájezdu.

Fakultativní služby:

termální lázně (asi 10–30 EUR), projížďka na koních (asi 70 EUR) atd.

Pořadatel:
CK Adventura
Velikost skupiny:

15–20 účastníků

Klima:
typicky severské, i za slunného počasí většinou trochu chladnější a s rychlými zvraty oběma směry. Je třeba počítat s občasným deštěm, častými silnými větry a ojediněle i se sněžením.
Ubytování:

Ubytování je nejčastěji ve 4lůžkových pokojích, ale nejsou k dispozici deky, takže je potřeba mít vlastní spacák. V odlehlejších místech se jedná o společné spaní v jedné místnosti (asi 3 noci).

Stravování:

Přípravu společného stravování zajišťuje průvodce, počítá se s určitou pomocí všech účastníků zájezdu.

Fotogalerie
Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů