Vyhledat zájezd na mapě

Mgr. Tomáš Koukolík

Mgr. Tomáš Koukolík

Absolvent čínštiny na filosofické fakultě UK, učitel a překladatel a autor pořadů o moderní Číně na ČRo Leonardo.

Jaké relevantní cizí jazyky ovládáte?
čínština, angličtina, ruština

Zájezdy do kterých zemí provázíte, kde se na vás klient může těšit?
Čína a Taiwan

Oblíbené asijské země a proč?
Pochopitelně Čína, resp. celý region tzv. "Velké Číny", tj. nejenom kontinentální Čína, ale i Taiwan a Hongkong a Macao. Rád bych se jednou podíval do Vietnamu.

Co máte na Asii rádi a proč se sem rádi vracíte?
Neobyčejnou dynamiku. Už více jak dvacet let mám velké štěstí, že se mohu opakovaně vracet nejen do Číny. Změny, kterými země prošla a prochází nemají v Evropě zřejmě ekvivalent, jsou velice rychlé, sami obyvatelé regionu často mluví o tom, že tempo změn je příliš rychlé. No a samozřejmě památky, příroda a kuchyně, je snad šest nebo sedm velkých regionálních kuchyní a jedno jídlo si můžete vychutnat na řadě míst upravené vždy trochu jinak. Lidé mě až na výjimky připadají při tom všem shonu milejší než u nás, zejména na venkově a tam, kde jsou chudší :-)

Oblíbené/á místo/a v Asii – váš tajný cestovatelský tip našim klientům?
Všechna místa mají své kouzlo, ale čím dál více platí, že jak čínský turista bohatne, více cestuje, takže kouzlo míst, kde turisté nejsou, pomalu mizí, snad už jenom v Tibetu a v Xinjiangu je obecně více nedotčené přírody, spousta míst je dnes náhle "objevena" pro masovou turistiku, ale třeba provincie Sichuan a jihozápadní provincie Yunnan jsou nádherné, jezdíme tam pravidelně v létě na zájezdu "Velká cesta Říší středu", který rád provázím.

Oblíbený asijský pokrm, kde ho klienti mohou ochutnat?
Už za studií sinologie v Pekingu jsem si oblíbil jídlo, které se jmenuje prazvláštně: "vepřové nudličky s příchutí ryby", je to jídlo právě z provincie Sichuan, tedy pálivé a vynikající, s rybou překvapivě nemá vůbec nic společného! No a typické "tahané" nudle ze severozápadu, které dělají Muslimové, ale i Číňané. Muslimská kuchyně přijde v Číně po delší době opravdu k chuti, zpestřuje dobrou, ale po čase podobnou čínskou. Vynikající je korejská kuchyně a jídlo ve Vietnamu a Indonésii i jihovýchodní Asii, pro Singapur je typická kuchyně mísící několik kulturních vlivů dohromady, vše je vynikající...ale mě se neptejte, sním, na co přijdu "-)

Jaký je váš nejsilnější asijský zážitek (pozitivní/negativní)?
Asi velké zemětřesení na Taiwanu v září roku 1999. Bylo to v době, kdy jsem se v Čechách zoufale snažil najít práci spojenou s čínštinou a neměl jsem štěstí, a tak jsem se rozhodl přes Internet najít práci na Taiwanu. Učil jsem tam malé děti angličtinu "-)...hned po příjezdu do vnitrozemí ostrova nedaleko od města Tai-chongu, jsem první noc kolem jedné hodiny v noci spadl z postele, shodilo mě, jak se celý dům třásl...vyběhl jsem v trenkách z bytu a zbytek noci prostál s místními na silnici před policejní stanicí...byli klidní a povídali si, i děti nebrečeli...všude byla tma, země se hodně třásla, občas jsme se téměř neudrželi na nohou a museli se chytat rukama, jako když tancujete...ráno jsem uviděl, co zemětřesení dokáže a začal se bát...pak byly otřesy ještě asi měsíc...a já přesto zůstal...už kvůli Taiwanu a jeho nádherným chrámům.

Poznejte mé kolegy

Poznávejte se mnou svět

Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů