Vyhledat zájezd na mapě

V Barmě, jedné z nejsilněji buddhistických zemí světa, se přibližně ve stejném období, kdy u nás slavíme svátky jara – Velikonoce, můžeme setkat se svátkem thingyan, který západní turisté často nazývají „vodní festival“.

Barmská dívka s nádobou na vodu při oslavách svátku thingyanJe spojen s oslavami buddhistického Nového roku, jenž připadá v různých zemích jihovýchodní Asie na období mezi 13.–16. dubnem. S podobným svátkem se pak samozřejmě setkáváme i v dalších théravádových zemích jihovýchodní Asie, například v Thajsku (kde nese název songkran), Laosu (pi mai), Kambodži (čaul čnam thmey) a také v provincii Jün-nan v jižní Číně.

Tento svátek, který se koná v době největších veder, je spojen se zvykem polévání ostatních vodou. Přestože se jedná původněnáboženský rituál a samotné polévání má být spíše pokropením symbolizujícím očištění, úctu a požehnání, horké klima přímo vyzývá k bujařejším vodním oslavám. V praxi se tak jedná o svátek, při kterém často na náhodných kolemjdoucích nezůstane nit suchápřívalu vody se nevyhnou ani projíždějící auta, což samozřejmě vyvolává nebývalé veselí u těch, jimž se přesný zásah podařil. V této roční době si však s mokrým oblečením nikdo hlavu neláme. Jako u většiny svátků spojovaných s jarem je i zde důležité odhodit staré věci, které by v následujícím roce přinášely svému vlastníkovi smůlu.

Vodní festival SongkranV Thajsku se masové vzájemné polévání vodou a její stříkání na druhé doplňuje i o pomazávání ostatních lidí křídovou barvou. Během oslav nového roku se odehrává v klášterech a u stúp řada náboženských obřadů théravádového buddhismu. Je také obvyklé, že mladí lidé chodí na návštěvy ke svým starším příbuzným a prokazují jim úctu.

V Kambodži vodní orgie nejsou tak divoké jako v Barmě, Laosu či Thajsku, byť i pro Khméry jde o „vodní svátek“. Ty mají dokonce dva: kromě svátku spojovaného s oslavami Nového roku jde o  bon om thook, svátek obrácení toku řeky Mekong, která svou vodou zásobuje jezero Tonlé Sap. Ten však připadá na podzim a není spojen se vzájemným poléváním, nýbrž s oblíbenými závody dračích lodí.

Období jara zkrátka v každém z nás vyvolává radost a chuť slavit nový začátek, znovuzrození a obnovu života, a jak vidno, ani příliš nezáleží na tom, odkud pocházíme či jaká víra je nám blízká.

text: Lubomír Vacek
foto: Htoo Tay Zar (Wikipedia.com) a Amazing_Thailand

Související články

Zajímavé zájezdy

Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů