Vyhledat zájezd na mapě

Na indické poměry malá vesnice (má asi 20 000 obyvatel) Khadžuráho (खजुराहो, Khajuraho) leží v severoindickém státě Madhjapradéš asi 600 km jihovýchodně od Dillí. Celkem nenápadná vesnice však každý rok přiláká tisíce turistů...

V dobách své největší slávy bylo Khadžuráhohlavním městem Čandélů. Jejich vládci se proslavili jako velcí stavebníci – jen v hlavním městě postavili 85 chrámů, z nichž se do dnešní doby zachovalo 25. Později bylo kvůli muslimským vpádům hlavní město přesunuto do pevnosti Káliňdžar, a tak Khadžuráho zůstalo pouze náboženským centrem. Chrámy se zde ale stavěly až do 12. století a jsou jak hinduistické, tak i džinistické. Pro svou jedinečnost a vysokou uměleckou úroveň byly v roce 1986 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO.

Chrámových komplexů se na indickém subkontinentu nachází spousta – tak proč sem míří turisté z celého světa? Zdejší chrámy se totiž proslavily bohatou výzdobou a především erotickými výjevy na svých stěnách, vnějších i vnitřních. Mnohé scény jsou natolik otevřené, že se při prohlížení reliéfů nejeden západní turista zvyklý ve filmech na leccos začervená. A ačkoliv zdaleka ne všechny precizně vyvedené kamenné reliéfy znázorňují lechtivé scény (údajně asi jedna desetina), obvykle na fotografiích přátel, kteří Khadžuráho navštívili, nic jiného neuvidíte :-).

Khadžuráho - Kámasútra tesaná v kameniDochované chrámy v Khadžuráhu se pokrývají plochu zhruba 6 km2, jsou uspořádány do tří skupin a všechny byly postaveny mezi roky 950–1050. Nejvýznamnějšími stavbami celého areálu jsou chrám Lakšmana, jeden z nejstarších chrámů, krásně zdobený džinistický svatostánek Páršvanáth nebo chrám Mandir zasvěcený bohu Šivovi. Ten byl uctíván v podobě 2,5metrového lingamu, hinduistického falického symbolu.

Ovšem stavba asi s nejpikantnějšími výjevy, a tudíž i nejvyhledávanější, je Kandaríja Mahádév. Největší a nejzdobnější z chrámů z let 1025–50 je vrcholem čandélského umění a je na něm zpodobněno nejvíce erotických výjevů. Jeho věž (šikára) je vysoká 31 m. Ale co jsou platná slova – v tomto případě mluví fotky za vše... 

21. 5. 2012
text: China Tours, foto: China Tours

Fotogalerie k článku
Související články

Zajímavé zájezdy

Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů