Vyhledat zájezd na mapě

Už jste někdy ochutnali lilek na černo, vepřová žebírka na rýžovém víně, smažené lotosové oddenky, „tisíciletá“ vejce nebo pečené holuby na hongkongský způsob? Ne? A kde že se taková labužnická pokušení podávají?

Peking - vepřové nudličky s pórkemPřece v Číně, jedné z nejslavnějších gurmánských oblastí světa. Přesto tu bývají hlavním cílem turistů stále především „jen“ historická a moderní města, případně přírodní zajímavosti. Proč se ale nevydat do Číny za poznáváním kulinářských divů?

Možná za to může zažitá představa, že „čína“ je jídlo, které si koupíme za rohem v levném čínském bistru, když spěcháme. Standardem tu bývají smažené nudle nebo kousky masa v omáčce na X způsobů. Leckdo si možná vybaví i pro nás Zápaďany nevalnou pověst, že Číňané snědí „prostě všechno“. Ne že by to nebyla pravda, ale i přesto se vás pokusíme přesvědčit, že čínská kuchyně je výborná a nabízí skvělé gurmánské zážitky.

Není "čína" jako "čína"

Čínští kuchařiČínský stát je skoro třikrát větší než Indie a jen o málo menší než celá Evropa včetně evropské části Ruska. Najdeme tu suché pouště, vlhké tropy, drsná pohoří i úrodné mírné pásmo. Je tedy nasnadě, že se v různých oblastech vaří rozličnými způsoby s využitím typických místních surovin.

Rozlišujeme celkem čtyři základní kuchyněpekingskou na severu, kantonskou na jihu, šanghajskou na východě a sečuánskou na západě. Každá je jiná a všechny jsou výborné.

Vydatná jídla na chladném severu

Pokrmy na severu jsou vzhledem ke klimatu, Pekingská kachnakdy v zimě dokáže teplota klesat hluboko pod nulu, výživnější. Více než kde jinde v Číně si tu pochutnáte na nudlích, plackách a knedlíčkách s různými náplněmi. Velký vliv tu měla také císařská kuchyně a jedním z nejznámějších jídel je lahodná pekingská kachna se zlatavou kůrkou a švestkovou omáčkou, kterou si odpustí jen málokterý návštěvník Pekingu.

Štědré moře na východě

Oproti tomu šanghajská, nebo spíše východní kuchyně zpracovává hodně ryb a mořských plodů. Používá se méně koření a určitě se vám nestane, že byste si při ochutnávce nějakého místního pokrmu přivodili zástavu dechu z přemíry chilli. Východní kuchyni také snadno poznáte podle vzhledu, protože kuchaři si dávají záležet na náležitém estetickém dojmu.

Úrodný jih

Šanghaj - rybaPrávě na jihu můžete nejsnáze ochutnat poněkud méně tradiční druhy masa, jako třeba kočky, psy, želvy či krysy. Nutno ale zdůraznit, že jako drahé speciality se konzumují jen při zvláštních příležitostech, rozhodně je nepotkáte na každém kroku. Úrodné tropy přinášejí hojnost a pestrost také do jihočínské kuchyně, jež využívá množství různých druhů zeleniny a ovoce, a tak gurmánské výtvory na jihu lákají svou rozmanitostí barev, vůní a chutí.

Pálivý čert na západě

KotlíkZápadní oblast, především provincie Sichuan (S´čchuan, příp. i Sečuán) a Hunan (Chunan) se vyznačují právě onou pověstnou pálivostí způsobenou štědrými dávkami chilli a sečuánského pepře. Tato jídla jsou velmi oblíbená, a proto se můžete s pálivými jídly setkat napříč Čínou. Ačkoliv na stupnici pálivosti od 0 do 10 by se leckteré s´čchuanské nebo chunanské pokrmy umístily na dvanáctce, pro západní turisty mají kuchaři pochopení a ochotně trochu koření uberou. Váš jazyk tak ucítí i ostatní chuťové složky skvělé jihočínské kuchyně.

Čtyři nestačí

Xinjiang - prodavač chleba v KašgaruZdá se vám, že tak ohromnou zemi, jako je Čína, členit jen na čtyři kulinářské okruhy nestačí? Máte pravdu, je to málo. Můžeme se proto setkat i s rozdělením na osm největších oblastí pojmenovaných podle provincií. Přesto ani tak nelze vystihnout rozmanitost celé Číny – co třeba muslimská provincie Xinjiang silně ovlivněná Střední Asií? Nebo oblast Mančurian v severozápadním cípu země? Ostatně provincie Yunnan (Jünnan), jež se většinou řadí do západního okruhu čínské kuchyně, se jaksi vymyká. Vliv sousedních států jihovýchodní Asie (o vietnamské kuchyni jsme psali již dříve) totiž způsobil, že jünnanská jídla nejsou pro pravé S´čchuance a Chunance dost pálivá…

Čínská kuchyně na "vlastní jazyk"

A na jaké dobroty se vždy těšíme my v China Tours?Plněné knedlíčky

Stálicí je určitě pekingská kachna, knedlíčky na páře s různými náplněmi – např. s mletým masem nebo lahodnými krevetami. Snad všichni milujeme lilek na všechny způsoby, které Čína nabízí (např. „lilek jako ryba“), oceníme poctivé kung pao a kolega Honza Pospíšil dále jmenuje: kuřecí kostky „palácového typu“, fazolové lusky s mletým masem, sečuánský kotlík… A naše ekonomka Jana Kalinová dodává: jehnečí a vůbec všechno na špejli – zelenina, maso, ovoce! Jen na kuřecích pařátcích jsme se ani po dlouhých letech stále neshodli :-)

O čínské kuchyni by se dalo psát ještě dlouho, ale nejlepší, co vám můžeme doporučit, je prostě ochutnávat a ochutnávat. Ať už tady v Čechách (ve velkých městech se dají nalézt kvalitní čínské restaurace), nebo nejlépe přímo na místě. Na všech zájezdech si edice Culinarie - Čínapochutnáváme, ale na zájezdech (nejen) pro gurmány máte jistotu, že se na něm sejdou lidé s tím správným cílem – poznávat Čínu také prostřednictvím chutí. A kdo by se chtěl dozvědět o čínské kuchyni téměř vše – od teorie po návodné recepty, tomu doporučujeme obsáhlou a naprosto skvělou publikaci Čína z edice Culinaria.

text: China Tours
foto: China Tours

Související články

Zajímavé zájezdy

Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů