Vyhledat zájezd na mapě


Turistika v Číně dostává podivné rozměry. Až donedávna Číňané prakticky necestovali. Když, tak nanejvýš za prací nebo za rodinou. S tím, jak se zvyšuje jejich životní úroveň, učí se cestovat i za poznáním a za zábavou.

Velký Buddha v LeshanuTuristických destincí je v Číně hodně a jsou většinou velmi dobře udržované. Ale nestačí. Číňanů je moc. Naštěstí si zatím většinou netroufají cestovat individuálně a průvodci čínských cestovních kanceláří nejsou vynalézaví, chodí jen po naučených cestách, takže cizinec, který se nechce prodírat davem, snadno nachází únikové trasy. Jednu takovou vám nabídneme.

Leshan 乐山 je dnes statisícové město v provincii Sichuan. Protéká jím líná řeka Min a divoká řeka Dadu, po které se dříve plavilo dřevo vytěžené na svazích západosichuanských hor. Na ostrohu proti Klášter v Leshanusoutoku obou řek stojí od nepaměti klášter. V 8. století pojal jeden z mnichů tohoto kláštera myšlenku vytesat ve skále proti soutoku obří sochu Buddhy, která bude ochraňovat plavce na Dadu. Dílo započal v roce 713, dokončeno bylo o 90 let později.

Dnes je tato 71 m vysoká socha Buddhy nejvyšší vytesaná socha na světě (v Afghánistánu donedávna byly dvě ještě o poznání větší, ale ty muslimští fanatici zničili) a stala se prvořadou turistickou atrakcí. Turističtí průvodci nezapomínají uvést, že Buddhovy ušní boltce, stejně jako palce u nohou, měří 8,5 metrů a na jeho 1,5 m velkých nehtech můžete posvačit.

Většina návštěvníků vchází do Areálu Velkého Buddhy 大佛风景区 severní branou. Vystoupá po příkrém zalesněném svahu nad řeku a ocitne se na plošině ve výšce Buddhovy hlavy. Plošina je plná turistů, čínských i cizích, kteří se snaží protlačit na schodiště, vytesané ve skále po pravé ruce nešťasného Buddhy. Dav se musí nejdřív vtěsnat do chodbičky sestavené z několikrát sem tam zalomeného zábradlí, aby se před nástupem na schodiště usměrnil.
Velký Buddha v LeshanuPokud se vám podaří protlačit se až ke schodišti, čeká vás 70 m dlouhý sestup na terasu nad řekou, kde se ocitnete u nohou Buddhy, a potom stejně dlouhý výstup po schodišti vytesaném podle Buddhovy levé ruky, a to všechno uprostřed strkajícícho se a hlučícího davu.

Je to martyrium, které kupodivu většina turistů podstupuje. A při tom stačí poodejít několik kroků stranou a ocitnete se v nádherné subtropické přírodě na cestičce mezi elegantními pavilonky, kam téměř nikdo nechodí. Dostanete-li se až k jižní bráně a jste-li schopni domluvit se s hlídačem, ochotně vás pustí ven se slibem, že vám při zpáteční cestě uzná už jednou proštípnutou vstupenku. Stačí ještě sejít k řece, projít rybářskou vesničkou a ocitnete se na mostě, který spojuje areál Velkého Buddhy s ostrovem, na kterém stojí klášter Wuyousi 乌尤寺. Kromě mnichů a několika turistů, kteří podobně jako vy hledají klid a samotu, tam nikdo není. Klášter pochází stejně jako Velký Buddha z doby dynastie Tang. Kromě jiného tam najdete svatyni se sochami 1000 lochanů (buddhistických svatých) v životní velikosti, ale především jímavou a inspirativní atmosféru danou harmonií štědré přírody s dílem dávných stavitelů.

Při cestě zpátky, hned za mostem, najdete skutečný poklad: hrobky z období východní dynastie Han, tedy hrobky cca 2000 let staré. Už v době dynastie Han se v oblasti Leshanu těžily a zpracovávaly kovy.
Most v LeshanuDíky výhodné poloze se Leshan stal i významnýmn obchodním centrem a bohatl. Místní obyvatelé věřili, že jejich zemřelé čeká posmrtný život, jehož kvalita bude dána množstvím a hodnotou předmětů, které s nimi pohřbí. Proto budovali rozsáhlé jeskynní komplexy, do kterých kromě rakví ukládali jednak nejrůznější předměty, jednak sošky a obrazy znázorňující neboštíkovy oblíbené činnosti, zpodobnění jeho žen, přátel, oblíbených zvířat apod. Podle vysvětlivek, které u hrobek najdete, jsou podobných jeskyní v oblasti Leshanu tisíce a jsou významným zdrojem poznání života obyvatel této oblasti v období dynastie Han. Hrobky, jež se nacházejí u mostu ke klášteru Wuyousi, jsou dobře udržované a snadno přístupné.

Na východ od mostu vede cesta k Parku tisíců buddhů 千佛公元, což je lokalita vybudovaná zcela nedávno. ČLR, která se prezentuje jako největší buddhistická země a protektor všech buddhistů, vyzvala V buddhistickém klášteřepřed pár lety vlády jednotlivých buddhistických zemí, aby v tomto údolí umístily repliky významných buddhistických soch nacházejících se na jejich území. Vznikl pozoruhodný areál, ve kterém je soustředěno na 3000 replik významných buddhistických soch z celé východní Asie. Areálu vévodí 170 m dlouhá socha Buddhy v pozici, ve které odešel do nirvány. Až si prohlédnete všechny skvosty, které jste nalezli za jižní branou areálu Velkého Buddhy, můžete se posilnit v rybářské vesnici. Skončíte-li s procházkou v pozdním odpoledni, máte naději, že velké cestovní kanceláře už spěchají na večeři a schodiště kolem Velkého Buddhy bude prázdné. Pak si ho v klidu můžete projít i vy.

28. 11. 2013
text: Ivana Bakešová, foto: Ivana Bakešová, China Tours

článek převzat s laskavým svolením z Fénixu, časopisu Česko-čínské společnosti
Související články

Zajímavé zájezdy

Zde si můžete prohlédnout náš aktuální katalog.
Newsletter

Chcete pravidelně dostávat naše novinky? Zaregistrujte se zde!

Archiv newsletterů